Santa Coloma de Farners demanarà que es protegeixin els espais d''interès natural

L'Ajuntament ha encarregat un estudi a la Fundació Emys que ha permès identificar 35 hàbitats diferents

25.11.2016 | 14:02
Santa Coloma de Farners demanarà que es protegeixin els espais d''interès natural

A Santa Coloma de Farners no hi ha cap espai natural protegit tot i que es troba en un punt estratègic entre els espais naturals dels Estanys de Sils i la riera de Santa Coloma, riera de Vallcanera i Guilleries, que sí que ho estan en formar part del PEIN. A més a més conté fins a 35 hàbitats diferents, 7 dels quals son d´interès comunitari a nivell europeu i un es troba dins la categoria de conservació prioritària, a banda de nombroses espècies de flora i fauna d´elevat interès. És per aquest motiu que l´Ajuntament demanarà a les administracions la protecció dels espais d´especial interès natural. És una de les actuacions previstes després que la Fundació Emys redactés un estudi sobre la situació ambiental i on s'estableixen actuacions concretes.

Des de la regidoria de Medi Natural es va encarregar un estudi a la Fundació Emys perquè analitzés la situació del medi natural amb la col·laboració de biòlegs, naturalistes, propietaris o agents forestals. Gràcies a aquest treball, s'han pogut identificar les principals zones d'interès especial per a la conservació de la biodiversitat així com fer un inventari de les basses i altres punts d´aigua del municipi.

A partir dels resultats obtinguts, es proposen una sèrie d´intervencions de gestió i conservació a la riera de Santa Coloma, a la riera de Castanyet, al riu Esplet, i en basses i altres punts d´aigua del municipi. Així mateix, també es proposa l´elaboració d´un inventari dels arbres monumentals i la recuperació de pastures i espais oberts, i pel que fa a educació i conscienciació, es planteja el desenvolupament d´activitats de formació sobre espècies exòtiques i una campanya de sensibilització per a la prevenció d´alliberament d´aquestes espècies, que són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat.

Aquestes actuacions haurien de comptar amb la col·laboració necessària dels propietaris dels terrenys a través d´acords de custòdia. Segons el regidor de Medi Natural, Jordi Sitjà, les accions previstes "haurien d´interessar a tothom perquè suposarien la recuperació dels espais naturals de més interès de casa nostra i en sortiríem beneficiats tots".

El 18 de novembre passat es va fer una presentació pública dels resultats de l´estudi a la biblioteca Joan Vinyoli, en el transcurs de la qual els propietaris van expressar certs dubtes sobre la compatibilitat entre protecció i custòdia del territori amb explotació econòmica de les finques. Des de l'Ajuntament, però, se'ls va garantir que les actuacions "no seran imposades" sinó que es faran "de forma coordinada i acordada" entre les administracions i els amos de les finques.

Els primers intents per avançar a nivell ambiental

No és la primera vegada que s'intenta avançar en la protecció del medi natural a la comarca. L´Agenda 21 del municipi, que data de l´any 2004, recollia un estudi de l´entorn natural de la Selva. A l'apartat dedicat al municipi de Santa Coloma, ja es detallava l'anàlisi de l'entorn i es proposaven alguns objectius però, per Sitjà, "tot era molt teòric i no es va desenvolupar res".

També existia l'embrió d'un conveni entre l'Ajuntament i la Fundació Emys que no va formalitzar-se. Finalment, el 4 d'abril d'aquest any, l'Ajuntament va signar un conveni amb aquesta entitat amb una sèrie d´objectius concrets, que s'han començat a desenvolupar i que s´han materialitzat de moment en l´elaboració de l´estudi de diagnosi i l´exposició pública de resultats.

A partir d´ara l´objectiu és aconseguir la col·laboració dels propietaris per dur a terme les intervencions i, de cares a l´any vinent, sol·licitar la protecció dels espais naturals d´interès que conté el municipi.

El 0,5% de l´IBI per a la conservació del medi natural

L´Ajuntament de Santa Coloma de Farners s´ha afegit a una iniciativa pionera que l´Ajuntament de Maçanet de la Selva va implantar ja fa uns anys com és destinar un 0,5% de la recaptació de l´impost de béns immobles (IBI) a actuacions de foment i protecció de la fauna, flora i paisatge natural. Des de principis d´aquest any s´aplica aquesta mesura a Santa Coloma i de moment ja ha permès fer realitat l'estudi encarregat a la Fundació Emys. "No esperem que ens vinguin subvencions d´altres institucions sinó que hem de ser els propis municipis que agafem consciència de la importància de treballar pel nostre entorn", afirma Sitjà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema