La vaga salvatge realitzada pels controladors aeris que ha provocat el tancament de l'espai aeri espanyol i la declaració de l'estat d'alarma per primera vegada des del reestabliment de la democràcia ha malmès la imatge d'Espanya com a destinació turística al temps que ha perjudicat aquest sector estratègic en un moment en què l'economia nacional no aconsegueix consolidar-se i li costa generar confiança. Així ho consideren els representants dels principals agents econòmics de les comarques gironines, els quals també asseguren que els distintius Girona i Costa Brava han quedat intactes ja que el caos produït durant el pont de la Constitució tan sols és atribuïble als controladors aeris i a les institucions de l'Estat.

Tant el president de la Federació d'Hostaleria de Girona de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, com el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, i el gerent de l'Associació d'Hostaleria Costa Brava Centre, Martí Sabrià, consideren que el pol dels controladors al Govern no ha desprestigiat la província en quant a destinació turística, però tampoc l'ha beneficiada. És més, s'ha percebut com un inconvenient pel perjudici econòmic que ha suposat.

Cap dels tres portaveus veu probable que aquesta situació torni a generar-se durant les vacances de Nadal, però indiquen que es tracta de quelcom prou greu com per mostrar-se previsor i allargar l'estat d'alarma si és necessari amb l'objectiu d'evitar una altra vegada el segrest de les vacances dels treballadors i turistes "per la defensa d'uns interessos particulars".

Salvant les distàncies, Sabrià i Espadalé indiquen que la repercussió turística d'aquesta vaga salvatge seria comparable al tancament de l'espai aeri europeu el passat mes d'abril a conseqüència de l'erupció d'un volcà a Islàndia. En aquella ocasió les pèrdues van ser molt més greus perquè les restriccions als vols van perllongar-se diverses setmanes.

Als hotels és on s'ha notat més el perjudici econòmic pel nombre d'anul·lacions de reserves. Per exemple, a l'àrea de Girona i rodalies l'ocupació mitjana ha sigut del 75% però ha registrat un 10% en cancel·lacions. En canvi, Lloret ha estat la localitat més afectada, ja que un deu per cent dels turistes que havien d'arribar dissabte provinents d'Anglaterra i Palma de Mallorca no ho van fer.

Tot i això, el fet que el pont de la Constitució sigui una festivitat nacional ha provocat molt moviment a l'interior de les fronteres de l'Estat el qual s'ha pogut realitzar amb altres mitjants de transport, cosa que ha reduït l'impacte de la vaga permetent registrar una ocupació del 90% a la Selva i la Garrotxa i un 100% a la Cerdanya i el Ripollès.

Malgrat el que pugui semblar, els representants es mostren optimistes pel que fa a l'ocupació hotelera durant el Nadal a les comarques gironines i asseguren que ni la vaga ni l'estat d'alarma declarat pel Govern provocaran anul·lacions de reserves ni canvis de plans a última hora.