Un estudi de l'Institut d'Estudis Turístics (Insetur), de la UdG, sobre els usuaris de l'aeroport Girona-Costa Brava a l'hivern mostra un augment dels viatgers que se'n van cap a Barcelona (el 63% dels receptors) i un descens dels que es queden a les comarques gironines (35,5%) en comparació amb l'estiu, quan llavors més de la meitat s'estaven a la demarcació. El mateix informe conclou que l'aeroport de Girona no és estrictament turístic, sinó que atrau passatgers que es mouen per raons socials i econòmiques.

A aquestes conclusions principals s'hi afegeix la comprovació que la seva àrea d'influència va més enllà de la població de Girona i arriba fins a la Catalunya Nord, el Vallès, l'alt Maresme i la Catalunya interior. L'estudi, realitzat entre els mesos de desembre de 2010 i febrer de 2011 a partir de 1.100 enquestes, complementa un treball anterior centrat en la temporada d'estiu.

El director d'Insetur, Josep Maria Donaire, va afirmar que les dades demostren que es tracta d'un aeroport "molt madur i equilibrat perquè hi entra tanta gent com en surt", destacant que també és lloc de pas per a viatgers en trànsit que utilitzen Girona com a enllaç. Per als autors de l'estudi, un altre factor rellevant és la diversitat de motivacions a l'hora de passar per Vilobí, ja que no es limiten al turisme sinó també a raons socials -per visitar familiars o amics- i econòmiques. Donaire va afirmar que "això demostra la influència directa de l'aeroport en l'estructura social, econòmica i turística del territori".

Tant ell com la co-directora del projecte, l'economista Berta Ferrer, van reconèixer que la majoria dels turistes que arriben a l'aeroport Girona-Costa Brava se'n van a Barcelona, però també van remarcar que molts opten per quedar-se a les comarques gironines. A més, l'estudi mostra que hi ha varietat de destins entre els viatgers, ja que uns opten per la ciutat de Girona però d'altres prefereixen Figueres, la costa o l'interior.

Més joves, sols i menys temps

El treball també ofereix el perfil dels usuaris, que a l'hivern són més joves -33 anys de mitjana- que a l'estiu, fan estades més curtes i viatgen en solitari. Sobre aquest punt, Josep Maria Donaire va assenyalar que els viatgers que van sols gasten més que els grups; mentre que Ferrer va destacar que, sovint, aquestes visites curtes serveixen per fer "tastets" que es poden convertir en estades més llargues.

A més, el gruix d'aquestes persones escull Girona perquè busca l'opció de viatge més barata; de manera que la presència de companyies de baix cost és un factor determinant.