Les falses teràpies de creixement personal i els rituals pseudoxamànics -és a dir, basats en els constums ancestrals de cultures com ara l'índia americana- estan entre les pràctiques atribuïbles a organitzacions sectàries que tenen presència a les comarques de Girona. Una vintena d'organitzacions amb trets que es poden considerar sectaris estan establertes a la demarcació de Girona, segons el psicòleg i psicoterapeuta Miquel Perlado. President alhora de l'Associació Iberoamericana d'Abús Psicològic (Aiiap), Perlado va fer divendres una xerrada al Caixaforum de Girona sobre el fenomen sectari, les seves característiques i la manera com cal enfrontar-s'hi o ajudar els acòlits a sortir-ne.

A Girona, va explicar Perlado, hi ha casos de celebració de rituals on es subministren drogues al·lucinògenes com ara peiot a acòlits que cerquen viatges espirituals, dels quals suposadament es tornarà amb un coneixement més ampli sobre un mateix. I és que les sectes terapèutiques, en detriment de les polítiques o les religioses, són les que estan més en voga en els darrers anys, segons va alertar aquest especialista. La ingesta d'aquests tòxics -que no és il·legal a l'Estat sempre i quan les plantes posseïdes no superin, entre totes, una concentració de més de 350 mil·ligrams de mescalina, la substància que li atorga propietats al·lucinògenes- "pot provocar casos de descompensacions greus de la personalitat, cosa que fa que la situació encara sigui més greu", indica Perlado.

La majoria de les demandes d'ajut que han arribat a l'Associació Iberoamericana d'Abús Psicològic d'afectats de sectes a les Comarques Girones són de víctimes de grups no estructurats, explica Perlado. És a dir, són petits moviments, "a vegades unipersonals" -un fals terapeuta que capta acòlits al seu voltant: una relació de caire sectari també pot esdevenir-se en el si d'una parella, quan es dóna una situació de dependència per part d'un dels membres i l'autoproclamació de l'altre com a superior-, que operen de manera discreta i funcionen pel boca-orella.

Trobades en llocs aïllats

L'especialista en sectes, que ha tractat víctimes de moviments declarats perillosos a França com ara l'Ordre dels Essenis -que el passat estiu van fer dues trobades a Santa Cristina d'Aro amb la intenció de captar acòlits catalans, tal i com ja va informar Diari de Girona- alerta sobre qualsevol entitat que promogui la devoció o l'exaltació envers alguna persona o idea, invitacions a trobades en llocs aïllats -no són poques les organitzacions relacionades amb teràpies o filosofies orientals que promouen caps de setmana de meditació en masies gironines-, o qualsevol activitat que promogui el sentiment de culpa, que demani discrecció sobre els seus continguts o pràctiques i on es celebrin "reunions aparentment ideals". Les sectes operen amb "bombardejos afectius", il·lustra Perlado; amb afecte i abraçades acotxen "algú que està en un moment de crisi personal i inflen el seu sentiment d'autoestima".

Poca normativa

Les sectes, sobre les quals a l'Estat espanyol no existeix cap normativa -simplement estan prohibides, però molts grups de caire sectari prenen la forma d'associacions perfectament reconegudes i acceptades socialment que fins i tot ostenten poder en forma de "lobbies" de pressió, com podria ser el cas de la Cienciologia- són fenomens difícils de quantificar.

El nombre d'afectats que hi ha a l'Estat espanyol es xifra, de manera especulativa, en aproximadament un 0,8% de la població, segons dades extretes de treballs parlamentaris del Congrés dels Diputats realitzats l'any 1989, i de la Generalitat de Catalunya, que va impulsar l'any 2001 un estudi sobre el fenomen sectari al Principat.

Les sectes, segons l'expert, són "el fenomen més infravalorart i poc estudiat de tots els que afecten la salut mental dels ciutadans", lamenta Miquel Perlado.