El degoteig de desocupats continua imparable. El nombre d'aturats registrats en les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) a la província de Girona es va situar en finalitzar el mes desembre de 2011 en 58.620 persones, després d'augmentar en 3.604 desocupats en el conjunt de l'any, amb una alça percentual del 6,55% respecte a 2010. Així ho reflecteixen les dades publicades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

Segons les xifres oficials, l'atur va pujar en ambdós sexes, malgrat que l'increment interanual va ser més destacat entre els homes -amb 2.141 nous parats (+7,12%)- davant una pujada de la desocupació femenina de 1.463 (+5,86%).

Per sectors econòmics, només la indústria va reduir l'any passat el nombre de desocupats (-4,37%) a la província de Girona. Els serveis -amb un increment del nombre de desocupats del 10 per cent- juntament amb l'agricultura (+9,68%) van ser els sectors més perjudicats per l'alça de l'atur. Per contra, la construcció -amb un increment d'aturats del 2%- va registrar una alça més moderada. Així mateix, 2.906 persones sense feina anterior es van inscriure a les llistes d'aturats, un 13,56% interanual més.

Pel que fa a la contractació, durant l'any 2011 es van firmar 188.159 contractes a les comarques de Girona, un 0,34 per cent menys que el 2010. D'aquests, només 24.310 eren indefinits. Això significa que quasi nou de cada deu contractes registrats durant els últims dotze mesos eren de caràcter temporal.

Les dades facilitades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social també reflecteixen que al desembre el nombre de persones sense feina a la demarcació s'ha estabilitzat respecte al mes anterior i l'atur s'ha reduït en 14 persones.

Malgrat que les comarques gironines han tancat l'any amb una elevada xifra d'aturats, és la demarcació catalana que ha sumat menys desocupats percentualment durant l'últim any.

L'atur registrat ha tancat 2011 amb 614.244 persones inscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), la qual cosa representa un increment del 9,17% en relació amb l'any anterior. Segons el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, en xifres absolutes, l'economia catalana ha enviat 51.571 persones més a l'atur durant el 2011. Tanmateix, al mes de desembre, el nombre de desocupats inscrits al SOC ha baixat en 1.425 persones.

A l'Estat, la desocupació ha assolit la xifra rècord de 4.422.359 aturats, un 7,86% més que fa un any. Durant el 2011, 322.286 persones s'han sumat a les llistes d'aturats. A diferència de Catalunya, al conjunt de l'Estat la desocupació també ha augmentat en 1.897 persones al desembre.

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va dir que les "negatives" dades d'atur posaven de manifest que es tracta del principal problema econòmic del país, que posa en qüestió l'Estat del benestar.

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Francesc Xavier Mena, en canvi, feia una valoració "clarament positiva" de les dades de l'atur de desembre i situava en

el segon semestre del 2012 la data per iniciar la reactivació de la creació de llocs de treball.

Dèficit Seguretat Social

El secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, va confirmar que no es produirà cap superàvit en el sistema el 2011. A més, va apuntar que l'última previsió real que va establir el Govern anterior respecte als ingressos i despeses del sistema apuntava a un 0,4 % de superàvit a final de l'any, però que a dia d'avui, i a l'espera que es confirmin les dades, no serà així.

Segons Burgos, la relació entre afiliats i pensionistes és del 2,46 %, és a dir, que "cada pensionista es mantindria per 2,46 cotitzants", ocupats o desocupats, la taxa més baixa des del mes de desembre de 2003, va dir.

Per la seva banda, la secretària d'Estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, va reiterar la necessitat d'emprendre la reforma laboral.