Girona va tancar l'any 2011 amb 3.519 aturats registrats més que l'any anterior. El 79% d'aquests nous desocupats, un total de 2.780, tenien més de 45 anys. Aquest col·lectiu és, juntament amb el dels joves, un dels que té més problemes d'ocupabilitat. En l'àmbit català, l'augment de l'atur també ha afectat més el col·lectiu de persones de 45 i més anys, si bé només expliquen al voltant d'un 60% del creixement de la desocupació.

Segons dades del Departament d'Empresa i Ocupació, a Girona l'atur va disminuir entre els menors de 30 anys, en el sector industrial i entre els estrangers comunitaris. D'altra banda, l'administració laboral constata com els gironins aturats amb estudis universitaris van incrementar-se el 2011 un 23,7% respecte al 2010, mentre que la desocupació entre els que no han completat estudis primaris només va créixer un 1,6%.

Per a CCOO, és preocupant la proporció significativa (38%) de persones de més de 45 anys que es troben sense feina i l'elevat percentatge (31%) de persones que fa més d'un any que són a l'atur, ja que tant l'edat com l'estada a l'atur són factors que afecten negativament i interfereixen en l'ocupabilitat de les persones actives.

Alguns experts apunten que, amb la nova legislació laboral recentment aprovada es pot incrementar més la desocupació entre el grup de persones de més de 45 anys, sobretot en feines que requereixin personal amb poca qualificació professional. I és que les bonificacions que tindran les empreses per contractar joves poden precipitar l'acomiadament del personal de més edat per, posteriorment, contractar joves en condicions molt més econòmiques per a les empreses.

Menys atur entre els joves

Aquestes bonificacions s'han establert per acabar amb l'elevada taxa d'atur juvenil, que ronda el 40%. No obstant, Girona va ser l'any passat l'única demarcació de Catalunya on l'atur registrat entre els més joves va baixar (un 0,9% entre els menors de 24 anys, i un 4,3% entre els que tenen de 25 a 29 anys).

Sense negar que es tracta d'una dada positiva, respresentants sindicals sospisten que part d'aquesta disminució es pot deure tant a una no renovació de la demanda d'ocupació per esgotament de les prestacions com a la decissió d'abandonar la recerca de feina -per falta d'expectatives- i concentrar-se a ampliar estudis.

Precisament, respecte a la formació, les estadístiques d'Empresa i Ocupació desmunten, en part, la creença que a com més nivell formatiu hi ha menys nivell d'atur. Tot i que el col·lectiu de titulats universitaris gaudeix d'un elevat índex d'inserció laboral, el cert és que l'any passat, a Girona, el nombre d'aturats amb estudis universitaris va creíxer un 23,7%. En canvi, el nombre de desocupats que té els estudis primaris incomplets només va augmentar un 1,6%.

Malgrat tot, en termes absoluts més de la meitat del creixement de l'atur recau sobre el grup de persones amb un grau d'educació bàsic (1.944 aturats; +6%).