El nombre de pacients esperant per sotmetre's a una intervenció quirúrgica ha augmentat un 66% als hospitals gironins durant el 2011. Les últimes dades fetes públiques pel Departament de Salut constaten que Girona és la regió sanitària de Catalunya on més han crescut les llistes d'espera. Dimecres passat la conselleria que lidera Boi Ruiz va anunciar que les llistes havien crescut un 42% al conjunt de Catalunya, una xifra bastant inferior a la regsitrada a les comarques gironines. Aquest augment es tradueix en 2.840 pacients de més a la cua per ser operats. Dels 4.251 usuaris en espera que hi havia a finals de 2010 s'ha passat a 7.091 a desembre de 2011.

Les llistes d'espera s'han disparat a totes les regions sanitàries excepte la de l'Alt Pirineu. A Barcelona la pujada ha estat del 40%, a la Catalunya Central del 28%, a les Terres de l'Ebre i a Lleida del 45%, a Tarragona del 54%. Girona és l'única que supera el 60% més de persones en llista d'espera.

Són sens dubte les pitjors xifres des que es comptabilitzen aquests barems, i els professionals ho atribueixen directament a les retallades pressupostàries que el Departament de Salut va començar l'any 2011. Però molts es pregunten per què a Girona la crescuda ha estat tan elevada.

Segons les dades facilitades pel Sevei Català de la Salut (CatSalut), dels vuit hospitals que té la regió sanitària de Girona (un per cada comarca excepte la Cerdanya i incloent-hi l'Alt Maresme) només els de Figueres i el de Calella van tenir una crescuda de les llistes d'espera inferior a la mitjana catalana.

En altres centres sanitaris les llistes es van disparar com mai ho havien fet. L'hospital de Campdevànol va passar de 79 persones esperant per alguna operació no urgent, a tenir-ne 231. És a dir un 192% més en només un any. Un fenomen semblant ha passat al Santa Caterina de Salt, un dels hospitals més grans de la província. La seva llista d'espera és un 152% més elevada, passant de 347 a 882 pacients. En altres centres sanitaris com Blanes o Palamós la cua s'ha allargat per sobre del 70%, mentre que Olot ha tingut un 47% de crescuda. A l'hospital Trueta, el referent a les comarques gironines, la llista d'espera va augmentar un prop d'un 54%.

Com passa a la resta de Catalunya, a Girona les demores més significatives han estat per cataractes, passant de 1.427 l'any 2010, a 2.317 l'any 2011. Altres malalties com les varius, les hernies o les pròtesis de genoll també han estat de les que més han augmentat aquest últim any.

Queixes dels sindicats

Els sindicats més representatius de la sanitat gironina van criticar una vegada més la crescuda de les llistes d'espera, afirmant que era una conseqüència que ja havien augurat feia mesos. CCOO va assenyalar que les xifres de Salut són una prova més que demostra l'efecte que han tingut les retallades al sector. En aquest sentit, va recordar que les queixes recollides a la taula alternativa situada al vestíbul de l'hospital ja evidenciaven el que després les llistes han fet evident. En la mateia línia, Catac va lamentar la crescuda i va remetre's també a les queixes dels pacients. Metges de Catalunya i Satse van coincidir a afirmar que els sindicats al seu moment ja havien dit que la crescuda era "inevitable" i que ha repercutit en els pacients.