La candidatura del Triangle Dalinià a Patrimoni Mundial de la Unesco ha fet el primer pas per estar més a prop de fer-se realitat i, a banda dels monuments, hi incorporarà el paisatge de la zona. Els impulsors del projecte, els Ajuntaments de Figueres, la Pera i Cadaqués, estan acabant de redactar el primer document, que ha de servir per incloure'l a la llista "indicativa" que ha d'arribar a l'organisme. Els queda un llarg recorregut i l'esperança que no hi hagi gaire competència perquè el 2014 es decideixi si aquest espai queda proclamat. La directora de la candidatura, Carme Polo, assegura que el projecte compleix les tres condicions indispensables: la universalitat, la excepcionalitat i l'autenticitat.

"A la regió de Girona no hi ha ni un sol element reconegut per la Unesco. Segur que serem capaços d'aconseguir-ho", va assegurar l'alcalde, Santi Vila (CiU). Aquest és l'objectiu de la candidatura que inclou el Teatre-Museu Dalí de Figueres, el castell de Púbol i la casa de Portlligat de Cadaqués. Però no només això. La iniciativa també incorpora el paisatge que, diuen, va esdevenir "l'element inspirador" del geni Salvador Dalí. Vila ho considera com una oportunitat per situar el pintor com a bon exemple del compromís en la conservació del patrimoni i que el model de promoció econòmica que tenen està estretament lligat amb "l'excel·lència". "Estem convençuts que la Unesco pot ajudar-nos a promoure-ho", va afegir ahir en la presentació pública del projecte. també el van acompanyar l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, i el de la Pera, Josep Pi, que van mostrar-se molt satisfets amb el lideratge que ha exercit Figueres per tirar-ho endavant. "El que falta per donar-li més universalitat és aquesta declaració", va dir Figueras.

Tenen dos anys de marge. Així ho va explicar Polo, que va dir que ja han donat a conèixer la proposta a la Generalitat, que ho veu bé. "Estem acabant de fer el primer document per incloure's a la llista indicativa que s'enviarà a Barcelona i el Ministeri de Cultura l'haurà de fer arribar a la Unesco", va explicar. Després d'haurà d'abordar la redacció del dossier amb la justificació dels valors, que haurà d'estar acabat a finals d'aquest any.

Si el Govern estatal decideix tirar-ho endavant, va insistir, un organisme de l'ens ho estudiarà i diversos experts faran una visita al territori entre el març de 2013 i el juliol de 2014. Finalment, la proclamació hauria de produir-se la tardor de 2014. "Tots els projectes són una incògnita però, a més, aquest és un repte, perquè es tracta de patrimoni modern. Malgrat això, creiem que reuneix les tres condicions que es proposen: és universal, excepcional i autèntic. "No hi ha cap altre lloc al món així", va sentenciar Polo, que s'ha fet càrrec d'altres candidatures que han prosperat. La finalitat, a banda d'atraure turistes, és per damunt de tot aconseguir una gestió acurada i que "aquests béns passin de generació en generació".

Nombrosos intents

Figueres va fer un primer sondeig dels projecte fa diversos mesos a París amb membres de l'organització. Aquesta, però, no és la primera vegada que es presenten candidatures gironines a aquesta declaració. Tot i això, mai se n'ha materialitzat. El vessant Mediterrani dels Pirineus Orientals (2007) va arribar a la última fase però, a última hora, es va aturar. A la llista de possibles candidatures de l'Estat també hi han constat el jaciment grecoromà d'Empúries (2008) o el patrimoni jueu de Besalú (2006).