El director general d'Administració Local, Joan Cañada, aposta per mancomunar serveis entre els municipis per reduir despeses i descarta fusions obligatòries per estalviar.

El Govern està preparant una reforma del mapa municipal de Catalunya?

Nosaltres tenim constituïda una comissió d'experts que són els que estan elaborant un document per tal que surti una llei de governs locals i una llei d'hisendes locals que l'haurà d'acompanyar. Aquesta reforma del món local tal com la plantegem nosaltres parteix del principi que considerem necessari respectar la no imposició de fusions als municipis. Els problemes dels pobles no se solucionen fent fusions obligatòries.

Què s'ha de modificar?

Cal determinar en quin nivell s'ha de desenvolupar cada competència. No s'ha de desenvolupar de la mateixa manera en tots els municipis. Si per exemple nosaltres apliquéssim el concepte que tots els municipis de menys de 20.000 habitants han de traspassar les seves competències, ens trobaríem comarques senceres que ens quedarien buides de competències. El territori ha de desenvolupar una sèrie de serveis. No estalviem més fent, per exemple, el servei de la recollida d'escombraries des de molt lluny però sí reduim costos si mancomunem aquest servei.

Suprimir municipis suposaria un estalvi?

Cal conèixer quin és el mapa i l'estructura del nostre país. El fet de suprimir un municipi no comporta per si mateix un estalvi. En la immensa majoria de casos, els alcaldes de petits municipis treballen de forma voluntària. Gent que s'estima el seu municipi. La via passa per compartir alguns serveis. No necessàriament hem de tenir un camió d'escombraries a cada municipi. El que es planteja a hores d'ara és que hi haurà algunes competències que, a depèn de quin nivell, no seran òptimes. El que passa que els detalls de l'informe es concretaran un cop es tingui enllestit.

Quan estarà enllestida la nova llei de governs locals?

Hi ha un mandat que insta a presentar un avantprojecte. Després de l'estiu, s'hauria d'entrar la tramitació en el Govern català.

La Unió Europea ha imposat fusions obligatòries en alguns països com ara Grècia. Creu que podria repetir-se aquesta mesura a casa nostra?

Aquí, la competència d'organitzar (el mapa territorial) és de la Generalitat. No renunciem a exercitar-la ni tampoc volem imposicions de fora. Nosaltres estudiem la forma més òptima d'organitzar l'administració i la manera més econòmica. Nosaltres coneixem la realitat de les nostres comarques i de quina manera podem donar els millors serveis estalviant costos. Des d'algunes oficines es veuen les coses d'una manera, però nosaltres coneixem la realitat del territori.