Després d'un agost amb ocupacions hoteleres que van situar-se al llindar del 90% a les comarques gironines, el sector turístic va encetar el setembre afrontant la darrera pujada de l'IVA. I és que, des del passat 1 de setembre, a l'Estat espanyol l'IVA reduït ha passat del 8 al 10%. Un increment de dos punts que afecta els serveis d'hostaleria i que, en el cas de la demarcació de Girona, ha assumit el propi sector turístic.

El gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, informa que "com que l'IVA ens l'hem empassat nosaltres, pràcticament ningú ha modificat els preus". Per tant, la majoria de les tarifes hoteleres no han canviat i l'augment de l'IVA ha anat a càrrec dels propietaris dels locals. Un fet que fins ara ha evitat que hi hagi un seguit d'anul·lacions en les reserves, davant la possibilitat que els preus pugessin per l'increment d'IVA.

Així, Sabrià destaca que "la gent compra a última hora, i gairebé no hi ha lloc per a cancel·lacions". Tot i així, el responsable del Grup Costa Brava assenyala que la primera quinzena de setembre "ha anat bé, millor del que pensàvem i teníem previst". Segons Martí Sabrià, les ocupacions a establiments turístics en les darreres dues setmanes han estat "semblants a les de la primera quinzena de juliol".

D'aquesta manera, seguint la tònica inicial de l'actual temporada d'estiu, l'ocupació hotelera al llarg de la primera quinzena de setembre ha rondat "el 70%". Per a Sabrià, "ens feia por que el turisme afluixés molt durant aquest mes de setembre". Però la meteorologia dels últims dies, favorable amb la reaparició del sol i la calor, ha permès mantenir unes xifres similars a les de l'any passat sobre la presència de turistes a les comarques gironines durant el mes de setembre.

En el mateix sentit, Martí Sabrià conclou que: "El setembre sempre té públic; un col·lectiu turístic propi que fuig de la massificació". El gerent de Costa Brava Centre afirma que el perfil dels turistes de setembre és "gent que va sense criatures, que té més diners" i que, d'aquesta manera, també "acostuma a estar més disponible".

Sabirà afegeix que es tracta d'un "públic agraït" i que acumula una despesa mitjana "més alta", que el client habitual durant el mes d'agost. Per tot plegat, i malgrat la pujada de l'IVA, el sector turístic de la província de Girona ha començat amb bon peu el setembre.

Punxada a la restauració

En aquesta línia, el president de la Federació d'Hostaleria de comarques gironines, Antoni Escudero, assegura que "les dades de la temporada d'aquest setembre estan essent bones". Segons Escudero, "es mantenen les reserves, ja que l'increment de l'IVA no té repercussió en les persones que havien reservat habitacions, perquè no deixaran d'anar de vacances".

Per al president de la Federació, a la zona de la Costa Brava "es manté una bona ocupació", per aquest setembre. Girona ciutat i comarques de l'Empordà "estan aguantant bastant les xifres d'ocupació hotelera". Unes dades similars si es comparen amb les del setembre de l'any passat.

On també es manté l'ocupació és a la Garrotxa i al Ripollès. Segons Escudero, es tracta de xifres més inferiors, encara que "aquest any, de moment, els dies de setembre són bons" perquè estan protagonitzats pel sol amb el vent a favor, sense la presència rellevant de la tramuntana.

En canvi, Antonio Escudero explica que la temporada d'estiu "sí que ha estat un fracàs per al sector de la restauració". El fet és que l'ocupació en aquests mesos "ha baixat als apartaments i a les cases rurals" i ha repercutit en el consum a restaurants.

Així, el president de la Federació d'Hostaleria indica que "han punxat tots els restaurants: els d'alta categoria, els de nivell mitjà i també els dels llindars econòmics més inferiors". Per a Escudero, "la gent no ha sortit tant i ha consumit més al supermercat". Per això, "la restauració se n'ha ressentit".

MEl sector turístic a les comarques gironines, que ha afrontant la pujada de dos punts de l'IVA reduït assumint l'increment de l'impost, observa amb incertesa el futur. I és que a finals d'any, al novembre, arribarà la controvertida aplicació de la taxa turística.