PARC COMARCAL DE BOMBERs de figueres.Els vitralls de la zona del garatge poden caure i aquesta circumstància ha obligat a precintar i deixar els equips a terra.També ha estat necessari acordonar un dels accessos al parc comarcal. Els bombers, fent proves amb els equips d'excarceració "vells".

La direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat va vetar l'entrada els periodistes però això no va impedir que el cos de Bombers de Figueres mostrés ahir des de l'exterior les deficiències que des de fa anys arrossega aquesta infraestructura, construïda als anys 70 i sense cap reforma remarcable des de fa trenta anys. El parc comarcal pateix goteres, té diverses zones precintades pel risc, per ?exemple, que caiguin les vidrieres i treballa amb equips d'excarceració de finals dels 80. Aquestes són algunes de les deficiències que denuncien des de fa més de deu anys. Ara cansats, diuen, de la falta de resposta de l'administració i de l'incompliment dels requeriments que els han fet des d'Inspecció de Treball, han assegurat públicament que el parc "cau a trossos" i que en aquestes condicions no poden garantir la seguretat dels ciutadans.

Les retallades han afectat, en general, als parcs del cos però molt especialment a Figueres, un dels més antics de Catalunya. A aquest equipament, que capitaneja la regió Nord, no només li falta personal. Tenen 29 bombers dels 33 que, diuen, marca la llei. De fet, ?l'any que ve es quedaran amb només 26 perquè tres més es jubilen. També els falten dos sergents i dos caporals. A banda d'això, el llistat de deficiències omple -tal i com ja van fer per Nadal- una carta sencera als Reis. L'edifici, datat dels anys 70, no ha experimentat millores importants des dels 80 i malgrat les múltiples promeses, no se n'ha fet cap de nou. Hi ha els terrenys, els diuen, però no els diners. I les promeses ja no són suficients. Volen fets. Així ho va assegurar ahir en una visita-protesta, el caporal, Josep Gou, i el delegat d'UGT, José Luis Cantón. El sostre del magatzem està foradat i hi entra aigua; els vidres del garatge cauen i això ha obligat a posar els seus equips a terra i precintar; la darrera tramuntanada es va endur teules del sostre i han hagut de tancar un dels accessos per evitar perills tenint en compte que hi ha una escola a tocar. També pateixen problemes crònics de goteres i els desaigües s'embussen constantment. Aquests són alguns dels problemes que pateix l'edifici però a aquests s'hi afegeix el de material, en la seva majoria obsolet. Ho estan les jaquetes i els casc però, i el que és més greu, també els equips d'excarceració per rescatar víctimes d'accidents de trànsit. Les màquines, que diuen que tenen més de 20 anys, no serveixen per tallar la carrosseria dels vehicles moderns i, en algunes ocasions, tampoc dels vells. A més, els tubs hidràulics de la maquinària estan caducats amb el perill que podria implicar una explosió. Gou critica, precisament, que en una zona on es produeixen molts accidents els equips més "moderns" siguin els de Figueres. "Això retarda el temps d'actuació amb el risc que suposa per a les víctimes", va insistir.

La situació els ha obligat a posar diners de la seva butxaca per fer reparacions o a idear materials com un sistema per extreure persones ferides en alçada de camions. Des del sindicat no descarten noves accions.