L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) ha inventariat el fons documental de l'Institut d'Estudis Empordanesos (IEE), que inclou des de les actes de l'històrica entitat, des de la seva creació l'any 1956 fins avui dia, passant pels primers estatuts, imatges i altres documents d'interès que permeten fer un seguiment històric de l'entitat. El fons recuperat ja es pot consultar a través de l'aplicatiu «Arxius en línia» on es dipositen tots de les més de 15.000 pàgines de documents digitalitzats.

L'Institut d'Estudis Empordanesos és una associació cultural que té com a finalitat principal la investigació històrica, antropològica, arqueològica, artística, així com la promoció de la cultura i la col·laboració per a la salvaguarda del patrimoni natural, històric, artístic i científic de la comarca.

Va ser fundada l'any 1956 amb una primera junta formada per Frederic Marès Deulovol, com a president; Eduard Rodeja Galter, com a vicepresident; Ramon Guardiola Rovira com a secretari; Xavier Dalfó Hors, com a tresorer, i el pintor Ramon Reig Corominas que va ser un dels vocals, entre altres.

Articles dedicats a la zona

Els primers estatuts es van aprovar l'any 1957, tot i que van ser modificats el 1970 i el 1987. L'entitat es va adherir al Patronat Francesc Eiximenis de Diputació de Girona el 1963. L'IEE publica cada any els anomenats «Annals» de contingut divers on dediquen múltiples articles a temes d'interès de la comarca.