El Parc Natural de Cap de Creus ha detectat espècie molt rares de mol·lusc que apareix gairebé en exclusiva a la cala de Caials. Una d'elles només s'ha citat en cinc ocasions al món. Es tracta d'opistobranquis dels quals hi ha moltes espècies i algunes de gran vistositat. S'han detectat 64 espècies diferents d'aquest mol·lusc gasteròpodes, 45 dels quals corresponen a nudibranquis. La identificació es va portar a terme aquest cap de setmana per un grup de recerca en la quarta edició del Cap de setmana intensiu de Caials amb 25 persones que van fer immersions a cinc punts diferents.

Per primera vegada s'ha identificat i citat Doris Bertheloti, Facelina Fusca Runcina brenkoae, per segona vegada al parc i cinquena vegada al món, l'aegires palensis. Una altra espècie considerada molt rara és l'Elysia flava, i algunes que només es troben gairebé a cala Caials, la Polycera elegans, Dicata othneri i Philline cf quadrata.

Els opistobranquis són uns animals marins molt semblants als llimacs terrestres amb coloracions vistoses i contrastades amb un gran potencial com a bioindicador de l'estat de salut del mar, ha remarcat la Generalitat. Destaquen, a banda del fet de ser un bon indicador de la qualitat de les ai?gües i del valor per la biodiversitat, per l'aspecte vistós, amb moltes coloracions i contrastades. Tot i això, alguns d'ells tenen dimensions tan reduïdes i difícils de detectar que s'han d'agafar mostres d'algues que els serveixen de lloc on viure per poder buscar-les posteriorment al laboratori i observar-les amb deteniment sota la lupa binocular. Una vegada estudiats s'alliberen novament al medi.

Unes 25 persones van realitzar dos cursos de formació sobre la biologia dels opistobranquis i la identificació d'espècies, sis immersions i dues sessions de laboratori. Les immersions es van definir en cinc punts diferents entre la superfície ie ls 35 metres de profunditat.

Les 65 espècies detectades representen un rècord en la marató de Caials que havia arribat a les 57 espècies el 2013, 54 el 3014 i 47 el 2012.

Hi ha un projecte que impulsa una sèrie d'accions per tal de divulgar els opistobranquis entre la ciutadania i a formar submarinistes que ajudin a recollir informació sobre les immersions. La secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals, dóna suport a les activitats del Grup de Recerca d'Opistobranquis de Catalunya (GROC).