El poblat visigòtic del segle VII o VIII de Roses s´incorporarà al circuit cultural i patrimonial amb un projecte per facilitar la seva visita. Es tira endavant just quan s´han reprès les excavacions arqueològiques després de 68 anys. Situat al capdamunt del Puig Rom té un interès arqueològic molt important per ser un dels més conservats d´Europa, però alhora és un mirador de la badia i les muntanyes de cap de Creus.

L´accés actualment és molt difícil i impedeix plantejar-lo com un lloc visitable per cap persona que no conegui la zona. L´Ajuntament pretén resoldre això adequant un accés des d´una finca que es va comprar el 1996 propera al Castrum. El regidor d´Urbanisme i Medi Ambient, Carles Pàramo, ha explicat que s´obrirà un camí «i podrem fer visitable tot aquest espai que considerem de gran interès». A banda del vial d´accés s´adequarà un espai per estacionar-hi uns vuit vehicles.

L´adequació ha de permetre, per exemple, deia Pàramo, la possibilitat de fer-hi arribar el trenet turístic. L´espai té un interès històric i monumental però alhora paisatgístic perquè és un mirador «excepcional» amb vistes a tota la població, la badia i les muntanyes del cap de Creus.

Pel que fa a les restes, és un poblat visigòtic que dataria de l´època clàssica i principi de l´edat mitjana, entre el 650 i 700. De planta ovalada està a dalt de tot del turó i emmurallat. Va ser declarat Bé Cultural d´Interès Nacional el 1963. S´hi van portar a terme excavacions els anys 1917, 1946 i 1947. A través d´un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili es van rependre l´estiu passat després de 68 anys.

El 2015 es van preparar els terrenys i aquest es portarà a terme l´excavació. L´arqueologa, Anna Maria Puig, va explicar a Diari de Girona, que es va retirar tota la terra que colgava de feixes de vinyes arribant fins a l´estructura dels enderrocs de les cases que ara es podran anar definint. Sitges, petites peces de ceràmica i objectes han estat les primeres troballes.

El projecte té en compte l´atractiu turístic de l´espai i per això es pensa a consolidar els murs. Una vegada amb l´accés condicionat es podrà visitar un poblat visigòtic que es considera únic a Catalunya perquè hi havia ocupació en altres llocs però poblats emmurallats i amb un bon estat de conservació com el de Roses no n´hi ha. Una vegada vagin avançant les excavacions s´aniran aportant noves dades per aprofundir en com vivien i com es relacionaven amb la resta de la comarca els habitants del poblat que es van assentar al capdamunt d´un turó.

Roses té altres punts de gran interès arqueològic que són visitables. El més conegut és la Ciutadella, amb restes de diferents períodes. Un passeig pels entorns permet també apropar-se a les restes megalítiques disperses.