Un jove ramader de Vilabertran, Eduard Toral, de 25 anys, està lluitant per no haver de tancar la petita explotació familiar amb 21 vaques. A finals de mes perd el client principal que fins ara li comprava la llet i no troba ningú que li vulgui recollir. Si no ho soluciona haurà de sacrificar els animals. El sector ramader gironí està patint una greu crisi per la desaparició de les quotes lleteres i perquè les grans cadenes els obliguen a vendre la llet per sota del preu de cost.

Els contractes lleters entre explotacions i empreses envasadores van de l'1 d'abril al 30 de març de l'any següent. Ara se li acaba el contracte actual amb una empresa. A partir de l'1 de maig només li recolliran part de la producció i la resta l'haurà de llançar. «Això representa que hauré de portar tots els animals a l'escorxador i tancar l'explotació», lamenta Toral.

A partir de finals de mes haurà de sacrificar les vaques que no estiguin prenyades i mantindrà una producció mínima per alimentar els vedells que té fins acabar tancant l'explotació que treballava per tenir els animals en bones condicions i una llet de qualitat.

La feina no serà fàcil perquè per Toral, els animals són una part de la seva familia. «Jo no us veig pas com uns animals grossos, a vegades brutes, jo sé que teniu sentiments, que sou molt intel·ligents, se quina és la primera que entra a la sala de munyir i quina és la última, i sé que encara que us feu les tontes, quan us cridem pel nom, sabeu que sou vosaltres». Ho relata en un emotiu escrit on posa de manifest la seva situació.

L'Eduard va decidir fa un temps assumir el repte de continuar el negoci e l'explotació ramadera del seu pare. Va demanar ajuts que dóna Agricultura de la Generalitat per a joves agricultors. Però s'ha trobat pel camí amb les dificultats que pateixen les petites explotacions ramaderes des de fa temps.

Un factor ha estat la desaparició de les quotes lleteres el març de 2015. Aquest sistema es va crear el 1992 per tal de reduir l´excès de llet a nivell europeu, evitar els excedents i controlar-ne el preu. D´aquesta manera, s´assegurava la comercialització de la llet produïda sense sobrepassar aquest límit. A això s'hi afegeix que els grans cadenes, que són poques, pressionen per fixar elles un preu que acaba estan per sota el preu de cost per als petits ramaders. Això ha fet tancar moltes granges gironines.