L'auditori dels Caputxins de Figueres va acollir ahir la celebració del Dia de les Esquadres, una festa que commemora públicament la feina que realitzen els agents de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d'Esquadra. Es van lliurar un total de 28 commemoracions repartides en 4 felicitacions externes al cos i 24 d'internes. Entre algunes de les actuacions més destacades es va recordar el macrooperatiu que es va dur a terme el passat 21 de febrer, el qual tenia com a epicentre el barri de Sant Joan de Figueres.

L'Inspector cap de l'ABP figuerenca, Alfons Sánchez, va remarcar la importància de l'actuació que es va saldar amb 20 registres i 32 persones detingudes, en la qual havien participat 400 agents de diversos cossos. «Ha estat una de les operacions més intenses que hem realitzat i gran part va ser gràcies a l'ajuda d'Alexandre Contreras», referint-se al Jutge del Jutjat d'Instrucció número 6, que també estava present a l'acte.

El discurs de Sánchez també va posar èmfasi en altres actuacions, i en «les dificultats amb les quals es poden trobar els efectius de la zona». La proximitat de l'estat francès, el pas de l'AP-7, la gran quantitat d'establiments turístics, o bé el pas del TAV i actuacions dins del seu túnel. Un altre dels punts en els quals va incidir va ser en l'eficàcia del desmantellament de nombrosos grups organitzats de la zona, especialitzats sobretot en falsificació de marques, substàncies i·legals i prostitució.

Bons resultats, nous reptes

Les dades de l'any passat van servir per posar sobre la taula un bon auguri de futur per a la comissaria de Mossos d'Esquadra de Figueres, que enguany celebra el seu 20è aniversari. Durant el 2016 es van reduir en un 2,2% els fets denunciats, disminuint també en un 7,64% els delictes a les persones, i en un 1,14% els delictes envers el patrimoni. Tot i aquesta baixada considerable, l'Inspector en cap d'una de les ABP de l'Alt Empordà, disposant d'una segona a la ciutat de Roses, va avisar que també hi ha nous reptes per als agents. «Un exemple molt clar és el terrorisme gihadista, que ens ha obligat a prendre mesures molt més estrictes en algunes de les actuacions que s'han dut a terme», va especificar Alfons Sánchez.

Figueres no va ser l'única ciutat que va celebrar ahir el Dia de les Esquadres, també ho van fer la resta d'ABP de la Regió Policial de Girona, excepte la del Gironès-Pla de l'Estany, que ja ho havia fet prèviament a Girona el passat dilluns.