13 de gener de 2018
13.01.2018

Presenten a Castelló la guia «El món del pa», sobre les fleques gironines

És el nou llibre de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» i s'endinsa en la història de la província

12.01.2018 | 23:40

Ahir, es va presentar a l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries la nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que edita la Diputació juntament amb l'Obra Social La Caixa. La guia, escrita per Roser Bech i David Pujol, fa un recorregut per les fleques de les comarques gironines.

L'exemplar també se centra en les iniciatives i les propostes que s'hi relacionen. Així mateix parla del blat, dels molins antics i de les farineres modernes, de les receptes antigues, dels diversos tipus de farina, dels berenars d'abans, del pa en la literatura, de les llegendes i les cançons, dels gremis, de les fleques que fan pa sense gluten? en suma, d'un conjunt de temes que tenen com a denominador comú el títol del llibre: El món del pa.

La guia apropa el lector a un dels aliments més importants de la nostra tradició, un aliment ancestral i nutritiu que està molt lligat a les arrels gastronomicoculturals de les nostres comarques. L'objectiu dels autors de la guia ha estat aproximar-se al món del pa artesanal i donar veu a la realitat actual del sector.

Actualment, en el conjunt de les vuit comarques gironines, més de la meitat dels municipis tenen un o més d'un forn de pa; hi ha tres obradors que ofereixen pa i pastisseria sense gluten de manera integral i dues farineres a la Bisbal i Banyoles i un molí de pedra a Sales de Llierca que, amb varietats antigues de blat, elabora farina ecològica i integral de qualitat.

Tot un conjunt d'activitats i empreses repartides pel territori que confirmen que el món del pa a les comarques gironines és ben viu: una raó de pes perquè els «Quaderns de la Revista de Girona» hi dediquin una guia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook