Per què els Mossos d'Esquadra i la Mossos d'EsquadraGuàrdia Civil És el que va posar sobre la taula de nou al darrer ple municipal el regidor del PP, Àngel Tarrero, recordant que l'únic any en què han aconseguit reduir la massiva presència de manters va ser el 2015 (quan ell era regidor de Seguretat i Mindan, alcaldessa), i els dos cossos van col·laborar estretament amb la policia local. L'alcaldessa, Montse Mindan. Es va plantejar reunions amb els màxims comandaments dels cossos per resoldre-ho.

«A mi el que em sorprèn molt és que en un partit Barça-Madrid hi hagi 1.500 mossos d'esquadra disponibles o que pugui venir un barco amb 25.000 guàrdia civils. Jo en necessito cinquanta, amb una barqueta petita els poden portar», per resoldre el tema dels manters. Això és el que expressava el regidor de Seguretat actual, Juan Manuel Fernández, demostrant el malestar del govern per la situació dels darrers tres anys.

L'exregidor de Seguretat ho va posar a debat constatant que el 2015 es va aconseguir resoldre el problema dels manters en una zona a tocar la riera Ginjolers «després de fer pressió durant molt temps». També es va aconseguir a la zona de la platja de les Botxes, al costat de l'hotel Marítim.

Al principal focus problemàtic, al passeig de Santa Margarida, entre els hotels Marítim i Victòria, «es va reduir la presència de forma notòria, sobretot entre Setmana Santa i juliol inclòs». A l'agost repuntava, però tornava a reduir-se al setembre.

Durant aquell estiu es va pressionar amb controls per terra i fins i tot per mar amb les unitats subaquàtiques. Van participar en els operatius diferents unitats dels Mossos i de la Guàrdia Civil.

Controls dels tres cossos

L'alcaldessa va recordar que durant aquell temps els tres cossos feien torns per controlar el passeig. En canvi, en els darrers tres anys «la col·laboració dels cossos no l'hem tinguda i només hem tingut policia local». «Uns, per manca d'efectius, i altres, per embolics de competència, deixem-ho així, han desistit d'ajudar-nos».

«Són els mateixos policies i és la mateixa actuació policial, i són els mateixos caps que estan decidint com es fa aquesta lluita contra el top manta», va dir Mindan.

Per aquest motiu, Tarrero va apuntar que potser caldria tornar a trucar a portes superiors amb reunions amb els màxims comandaments per «engrescar-los» a implicar-se en la lluita contra els manters i es va oferir a mediar.

Mesures noves cada any

La pressió policial i l'intent de front comú per part de tots els sectors implicats no ha estat l'única mesura que ha engegat l'Ajuntament de Roses.

En els darrers anys n'han pres diverses, que no han acabat de funcionar. Aquest estiu s'han estrenat els vigilants privats i les càmeres de videovigilància. Tot i això, més de quatre-cents manters han continuat ocupant la vorera del passeig de Santa Margarida durant l'estiu sense que la presència policial servís per dissuadir-los. Davant les crítiques de veïns i alguns sectors, Mindan va fer un crit d'ajuda mostrant el malestar perquè els han «deixat sols».