El PSC reviu el debat sobre la Sala Edison de Figueres i torna a posar sobre la taula el projecte de la propietat de construir-hi un centre comercial i un aparcament. Defensen que la reforma de l'equipament, que està tancat des del 1984, potenciaria el nucli històric de la ciutat i dinamitzaria el teixit comercial.

«N'hem parlat amb la propietat i vol tirar endavant aquest projecte, que per a nosaltres és possible i necessari», ha explicat el portaveu del PSC a l'Ajuntament de Figueres, Pere Casellas. Pels socialistes es tracta d'una inversió clau per «revifar» la zona del carrer Sant Pau i acusa els governs de Santi Vila i Marta Felip de permetre que la zona «es degradés en els darrers anys».

Els socialistes defensen el potencial comercial de la ciutat (Figueres és la primera ciutat mitjana de Catalunya amb més botigues per habitant) i es mostren convençuts que unes galeries al centre potenciaran la resta d'establiments.

«Volem un equipament modèlic que pugui atraure i revifar el carrer Sant Pau. Si la sala ha d'anar a terra, hi anirà», insisteix Casellas.

L'edifici es troba en molt mal estat i per al PSC no és imprescindible conservar tota l'estructura sencera. Proposen de catalogar alguns elements emblemàtics de l'històric equipament com l'escalinata o la sala de miralls. Per a Casellas, l'interès general de la ciutat és «generar riquesa» i deixa en un segon terme la conservació de l'edifici, «que cau a trossos».

A més, asseguren que hi ha altres persones interessades en invertir al voltant de l'equipament i que el projecte crearà més llocs de treball a la ciutat. «Figueres no necessita un nou teatre», va dir.

Pendents del POUM

Per poder executar el projecte, però, cal un canvi en el planejament urbanístic. El Govern ha defensat amb anterioritat que aquesta modificació s'haurà de tractar en el procés de redacció del nou POUM, i els socialistes, malgrat defensar que aquest seria el procediment «òptim», consideren que se'n podria impulsar una modificació puntual que accelerés el procés.

La Sala Edison va tancar les portes fa 34 anys. Va ser el primer cinema de Figueres i també és un edifici catalogat.

El 2003 la Comissió d'Urbanisme va tombar el projecte d'Escudero en considerar que «desfigurava l'edifici» i suposava la pèrdua de valors pels quals va ser catalogat.

Aquell projecte volia rehabilitar l'espai convertint-lo en un complex que combinés usos residencials, amb alguna mena d'auditori, sala polivalent i usos comercials i d'oficines.

El govern de Santi Vila va intentar desencallar el projecte de la Sala Edison però l'edifici continua en un visible estat de degradació.