El nou acord de millora de condicions laborals i salaris de treballadors i funcionaris municipals a Figueres, segons un informe de la interventora municipal, és il·legal i, a més, l'ajuntament no té diners per pagar-ho, segons ha avançat la Cadena Ser. L'oposició ja es va abstenir a la comissió prèvia al ple de demà on s'hauria de votar. Els sindicats temen que es facin enrere i adverteixen que emprendran accions.

L'informe de la interventora recull jurisprudència anterior que demostra, segons l'emissora, que l'acord amb els sindicats vulnera unes quantes lleis i xoca de ple amb la constitució.

Hi ha un segon informe de la secretària de l'ajuntament en el mateix sentit. L'informe apunta que "pot col·lisionar amb el principi d'igualtat de la constitució espanyola".

L'acord de millora es dona després de les protestes per part de la Guàrdia Urbana que a l'agost va deixar de fer hores extres i als quals se'ls va sumar la resta del personal que reclamen complir amb les reivindicacions pendents des de fa anys. Els acords principalment suposen un increment dels sous de la Guàrdia Urbana incloent un complement específic.

L'Ajuntament va arribar a uns acords després de diverses negociacions i esperaven portar a ple demà. Els informes d'intervenció i secretaria han posat en alerta a la resta de grups.

La interventora tanca el seu informe dient que en cas que s'aprovés la puja de salaris i les millores laborals, per fer-se efectius cal que hi hagi diners a la caixa. L'Ajuntament té un saldo negatiu a la partida de gratificacions i es finança amb crèdit.

La Junta de Personal i el Comitè d'empresa de l'ajuntament han convocat tots els grups municipals a una reunió aquesta tarda. Volen assegurar-se que s'aprovaran les millores negociades.

El delegat del sindicat SAP-PL de les comarques de Girona, Sergi Fernández, creu que la situació s'està produint per la debilitat del govern i la posició dels grups de l'oposició a uns mesos de les eleccions municipals vinents.

Adverteix que si això ho tomben "començarem demà una campany de judicialització" contra els informes de la interventora i "els interessos partidistes" de l'oposició.

A la comissió de dilluns prèvia al ple els grups de l'oposició es van abstenir. Pels sindicats, l'equip de govern tem ara aprovar el punt amb l'abstenció de l'oposició i que el tema acabi al Tribunal de Comptes. Des dels sindicats entenen que l'acord és legal.

Pendent des del 2012

La problemàtica dels sous dels treballadors a l'Ajuntament de Figueres es deriva principalment de la no aplicació la Valoració dels Llocs de Treball i estudi retributiu: catàleg de llocs de treball" aprovada el juliol de 2012.

La catalogació implicaria una pujada del sou dels treballadors que l'alcaldessa, Marta Felip, i el regidor Jordi Masquef, han reiterat en més d'una ocasió que no es pot complir. En el moment d'aprovar-se es va suspendre l'aplicació dels efectes econòmics i condicionar-ho a què es pogués complir, tant tenint en compte les lleis vigents com la situació pressupostària.

Davant les protestes del personal, sobretot de la Guàrdia Urbana, es va buscar una fòrmula que permeti una puja salarial. Es va optar per incloure un complement específic. Ara bé, la interventora municipal posa de manifest que per assignar un complement s'ha de valorar el lloc de treball per verificar que es dona per "dificultat tècnica, dedicació, incompatibilitat, responsabilitat, perillositat o penositat" del lloc en qüestió i no general i sense l'estudi previ.

Acords amb el personal

Els acords presos el setembre de 2018 i que figuren a l'informe són aquests:

  • Pujada salarial d'aplicació de la Guàrdia urbana en relació a les retribucions determinades a la Valoració de Llocs de Treball aprovada el 2012.
  • S´acorda adscriure immediatament al personal del servei de neteja a la fitxa aprovada a la Mesa de negociació anterior.
  • Pujada salarial al personal laboral i funcionari, que exclòs de l´acord de la Guàrdia urbana, de l´Ajuntament de Figueres.
  • Acord de còmput anual d´hores laborals de personal laboral i funcionari.
  • Acord de prestació econòmica en situació d´incapacitat temporal

En l'informe s'especifica que no s'adjunta cap informe tècnic ni jurídic. I que en els tres primers acords no s'està plantejant modificar la valoració dels llocs de treball sinó que es fa en relació a la catalogació aprovada el 2012 que continua suspesa.