L'empresari hoteler figuerenc Lluís Duran Simón ha mort als 77 anys. El funeral en la memòria del propietari de l'Hotel Duran de Figueres se celebrarà divendres a les 4 de la tarda a la parròquia de Sant Pere de la capital altempordanesa.

Lluís Duran ha estat durant dècades al capdevant de l'Hotel Duran, tota una institució en el sector a Figueres. Fundat el 1910 per Joan Duran i Teresa Camps a partir de l'antiga fonda Ca la Teta, l'Hotel Duran es va convertir en una referència turística i gastronòmica al centre de Figueres, gràcies a la passió de diferents generacions de la família.

Pioners en l'alta cuina

Una de les fites del negoci va arribar l'abril de 1974, quan sota la direcció de Joan Duran a la cuina, van convertir-se (juntament amb el Motel Empordà) en els primers restaurants de l'Estat en obtenir l'estrella Michelin.

Lluís Duran i Camps va portar a Figueres moltes de les tècniques i productes que havia conegut a França, obrint un camí que va continuar Lluís Duran i Simon, que es va formar a Suïssa. L'establiment mantindria l'estrella fins al 1988, i no per la pèrdua de qualitat de la cuina.

«Ens va dir que la nostra cuina continuava estant molt bé, però que no era el que es portava en aquella època. La nostra sempre ha estat una cuina tradicional actualitzada, però es veu que ja buscaven unes altres coses, i unes altres presentacions, i una altra mena de parament a la taula... nosaltres vam optar per continuar amb aquesta cuina tradicional actualitzada que sempre hem fet perquè sabem que agrada als nostres clients i és el que ens ha donat la reputació gastronòmica que tenim; hi ha coses que responen més a modes que se’ns escapen i en les quals no hi volem entrar»

Ho explicava fa 4 anys Ramon Duran, representant de la quarta generació familiar al capdevant del negoci, a Diari de Girona. En aquell reportatge parlava també la darrera reforma que s’havia fet a l’establiment, així com l’excel·lent posicionament que han aconseguit a les principals centrals de reserves per internet. I amb el mateix orgull relatava la història de la nissaga familiar, que va començar amb el seu avi, que es va formar a França i que va fer molta escola al restaurant Duran: «Hi va treballar durant 14 anys el senyor Mercader abans d’obrir el Motel», explica com a exemple.

Els germans Ramon i Lluïsa Duran, formats en hostaleria a Sant Pol i a Barcelona, són els que porten tant el restaurant com l’hotel.

Un dels restaurants preferits de Dalí

El restaurant Duran era un dels establiments preferits del pintor Salvador Dalí, que acostumava a organitzar àpats en un espai de l’establiment anomenat El celler de Ca la Teta, que encara avui es conserva. Però com Dalí, el restaurant Duran té «una clientela fidel que sap que aquí sempre trobarà un nivell de qualitat. Som un d’aquells restaurants de tota la vida, que sempre mantenen aquest nivell, i que gràcies a això fidelitzen els clients i n’aconsegueixen de nous gràcies al boca-orella».

Després del Duran i del Motel han estat una trentena els restaurants de les comarques gironines que han obtingut el reconeixement de la Guia Michelin des del 1974, però el Duran sempre podrà exhibir amb orgull el paper com a pioner de l'alta cuina.