La incògnita sobre les noves dates dels plens extraordinaris de renúncia a l'alcaldia i relleu s'ha resolt. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha tornat a convocar les sessions per al proper dimecres 14 de novembre. La decisió la va anunciar ahir al matí, després de dies d'incertesa arran del primer intent fallit de dilluns en què l'oposició va bloquejar la renúncia.

Les dues sessions se celebraran el mateix dia però amb convocatòries separades. Primer es formalitzarà la renúncia a l'alcaldia a les set de la tarda, i tot seguit se celebrarà el ple d'investidura, a les vuit del vespre. La decisió es va tractar ahir en comissió informativa i no caldrà votar-ne la urgència. Des que va presentar la renúncia dimecres 31 d'octubre, Felip tenia deu dies per convocar el ple.

D'aquesta manera, Felip s'estalvia que l'oposició torni a tombar la urgència -tal com va passar dilluns passat- i que el ple de renúncia torni a quedar suspès. Contra tot pronòstic, els deu regidors a l'oposició d'ERC, PSC, CUP i Compromís d'Esquerres van votar negativament a la urgència de la sessió extraordinària de dilluns i davant la perplexitat dels assistents i de la mateixa Marta Felip, es va aixecar la sessió.

El ple va ser un pols de forces en què el bloc d'esquerres va evidenciar la minoria del govern de Felip (cinc regidors) davant d'autoritats, familiars, amics i exalcaldes (Santi Vila, Joan Armangué i Marià Lorca). Li retreien que marxés «sense haver acabat la feina» i la forçaven a exercir com alcadessa uns dies més. Creien que el bloqueig la podria obligar a quedar-se fins el proper ple ordinari. Aquella mateixa tarda l'alcaldessa de Figueres va assegurar davant els periodistes que faria efectiva la seva renúncia en la sessió ordinària d'aquest dijous passat i que la investidura del nou alcalde seria dilluns.

Dubtes jurídics

Poc després, però, va canviar d'opinió per «dubtes jurídics». Aquella mateixa tarda, a dos quarts de vuit del vespre, s'enviava l'ordre del dia del ple d'aquest dijous passat a tots els regidors, sense incloure la renúncia anunciada. Un canvi que, a més, no es comunicava a la premsa.

Finalment, serà dimecres que ve quan es donarà compte de la decisió de renúncia de l'alcaldessa. Tot seguit, s'haurà d'escollir nou alcalde i la previsió és que el relleu recaigui en Jordi Masquef, candidat del PDeCAT a les municipals i número quatre de la llista de les darreres eleccions.

Un candidat alternatiu

Paral·lelament, però, l'oposició va explicar dilluns que continuaven treballant per acordar un candidat alternatiu. Aquest però, hauria de recollir el suport majoritari amb 11 vots i en cas que ningú els sumi, el relleu recau automàticament en el grup amb més representació i respectant l'ordre de la llista electora. En aquest cas, Francesc Cruanyes, número tres, hi haurà de renunciar per fer alcalde Masquef.

Els deu regidors del bloc d'esquerres necessiten aconseguir un suport més per desbancar el PDeCAT de l'alcaldia. PP i Cs ja han dit que no s'hi prestaran i la decisió recau en els dos regiors no adscrits i exmembres d'Unió i de l'equip de govern. Manel Toro i Núria Galimany seran claus per decantar la balança.

L'alcaldessa de Figueres va ser nomenada el 2 de juny de 2018 Secretaria General de la Conselleria d'Empresa i Coneixement, entrant a formar part del Govern de la Generalitat.

Amb el seu nomenament va anunciar que renunciaria al càrrec d'alcaldessa i de Diputada Provincial a la Diputació de Girona per dedicar-se a les noves tasques.