El petit comerç de Figueres ha passat comptes amb els seus polítics en un debat que es va celebrar dijous a la nit al cinema Las Vegas. La preocupació del sector envers la situació de la ciutat va empènyer l'associació Comerç Figueres a citar tots els representants polítics per tal de proposar solucions al respecte. La mobilitat, l'excepcionalitat turística i l'incompliment de la normativa per part d'alguns establiments van centrar l'espai de debat, que es va dividir en aquests tres blocs temàtics. L'acte el va moderar el gerent de l'associació Carles Tubert i la periodista Gemma Visa. El sector vol més suport de l'Ajuntament.

Amb el títol «Com volen gestionar el comerç de Figueres els nostres polítics», l'associació va asseure en una mateixa taula les set formacions de l'Ajuntament, representades per l'alcalde, Jordi Masquef (PDeCAT), Agnès Lladó (ERC), Pere Bosch (CUP), Pere Casellas (PSC), Maria Àngels Olmedo (PP), Héctor Amelló (Cs), Òscar Vergés (CExF). També hi va participar Carme Ribot (Canviem Figueres), de la nova candidatura a les municipals.

Els comerciants veuen amb preocupació la mobilitat al centre de Figueres i reclamen solucions, com ara l'execució del pla de mobilitat urbana aprovat el 2013. La majoria de grups van coincidir-hi i es va posar sobre la taula la progressiva pacificació del centre, potenciar els aparcaments dissuasius i desplegar el pla de rondes. També van defensar la potenciació del transport públic i dinamitzar el comerç dels barris. En canvi, per CExF el problema rau en què el pla de mobilitat existent no s'ha executat en la seva totalitat.

L'excepcionalitat turística

El sector també està inquiet per l'ampliació de l'excepcionalitat turística fins a l'eix Vilallonga-Vilatenim. Comerç Figueres té un posicionament «preventiu» i demanen una taula de treball de les parts interessades abans de prendre cap decisió, explicava Tubert en representació de l'associació.

Des del PDeCAT, Jordi Masquef va defensar l'excepcionalitat turística que va aconseguir Figueres el 2012 i es va mostrar partidari d'ampliar-la fins l'eix Vilallonga-Vilatenim. «El gran competidor del segle XXI és internet i la gent que trobi les botigues de Figueres tancades se n'anirà a la Jonquera o bé a Amazon», deia. Hi van coincidir també Cs i el PP, que van defensar l'ampliació per no perdre clients en favor d'altres ciutats.

En canvi, ERC, PSC i Canviem es van mostrar crítics al respecte. Van coincidir en què cal consensuar la decisió amb el sector i es va posar sobre la taula el «fracàs» de l'excepcionalitat al centre. «Primer ens toca endreçar el centre de Figueres i després ja veurem si ens interessa ampliar, sinó només donem avantatges a les grans superfícies», va dir Carme Ribot.

La CUP i CExF s'hi van oposar. Pere Bosch va defensar el model de Girona, on preval l'equilibri entre les grans cadenes i el petit comerç; i Òscar Vergés va considerar que l'excepcionalitat només beneficia les grans cadenes que «poden disposar de mà d'obra a qui obligar a treballar els diumenges».

També es va reclamar la creació d'una regidoria de Comerç i que es desvinculi de la de Promoció Econòmica. Els grups van estar-hi d'acord. Tant Amelló (Cs) com Masquef (PDeCAT) van defensar també la implantació d'una agència de comerç i turisme que treballi de forma professionalitzada i amb representació de tots els agents implicats. En canvi, per a Lladó (ERC) cal desvincular el turisme de la promoció del comerç.

La col·laboració amb la Fundació Gala-Salvador Dalí també és un element clau pels comerciants, que van demanar més implicació amb campanyes com els Tastets Surrealistes. Els grups van coincidir-hi i van insistir en què la futura museïtzació de la Casa Natal de Dalí farà que el flux turístic del Museu baixi fins la Rambla.

Les crítiques del sector

L'acte el va tancar el president de l'associació, Lluís de Anguera, que va evidenciar la indignació dels comerciants amb l'Ajuntament. «No ens sorprèn que tots hagueu respost el mateix, però què heu fet fins ara?», els reclamava. El representant del sector va reconèixer que se senten «sols» i «abandonats» per l'Ajuntament. Volen més suport institucional, que els partits treballin conjuntament i que s'ataqui la permissivitat dels establiments que incompleixen la normativa i que «podreixen» les botigues dels voltants. «Voleu ser grans o seguir jugant al pati del col·legi?», els va etzibar.

Les respostes dels participants no van convèncer el sector, que vol recuperar el lideratge de la capitalitat figuerenca. Anguera va estendre la mà a l'alcalde Jordi Masquef per treballar conjuntament en l'impuls del comerç a la ciutat.