El passat cap de setmana del 22, 23 i 24 de febrer l'Escala es va convertir en la primera Vila del Llibre de comarques gironines i en la primera vila costanera que s'associa a un projecte cultural en què el llibre i la literatura assumeixen tot el protagonisme. L'essència, l'esperit de la vila llibre arriba a l'Escala, amb el referent dels booktowns anglesos, de les villages du livre franceses i els antecedents de les 4 viles del llibre catalanes; i arriba a la nostra vila i es troba amb un context geogràfic i paisatgístic ben diferent. Una població heterogènia, acostumada a rebre milers de visitants durant gran part de l'any, amb el que això suposa pel que fa a la configuració del nostre model de societat. Una població que combina a la perfecció modernitat, amb la història, arrels i identitat, una vila d'esperit obert i voluntat integradora, i una vila marinera en la qual la cultura té una dimensió històrica molt important, amb Empúries i la cultura clàssica com a referents més llunyans, establint una connexió a través del Mar d'Empúries, amb arrels històriques i patrimonials més recents i vinculades al naixement de l'Escala com a vila marinera. Una població amb un projecte cultural descentralitzat i ric, en el que la vila del llibre s'insereix perfectament trobant un espai temporal inèdit fins ara, com és el mes de febrer.

Aquest és un projecte col·lectiu amb participació activa de veïns, del teixit cultural, comercial i educatiu de l'Escala. La llibreria Vitel·la, la biblioteca i els clubs de lectura, els museus, les fundacions, les escoles i l'institut, els comerços i restaurants, l'Escola Municipal de Música El Gavià, l'associació de joves Els Xalats, els autors locals, els artistes d'oficis del llibre i altres particulars han fet propostes, han col·laborat i han cedit espais que han permès configurar un gran cap de setmana literari.

La Vila del Llibre ha suposat per l'Escala una nova injecció de cultura, en un cap de setmana ple d'activitats relacionades amb el món del llibre, que han mogut unes 10.000 persones: 33 editorials, 800 escolars i un munt de presentacions, taules rodones, visites guiades i tallers, així com l'espectacle inèdit Solitud 360 i l'exposició única del manuscrit original de Solitud i un scape room dedicat al Capitan Trueno.

Amb aquesta Vila del llibre de l'Escala comença el cicle anual de Viles del llibre de Catalunya i també obrim el calendari cultural de l'Empordà i de les comarques de Girona amb una proposta nova i oberta a la participació de tothom. L'Escala ha fet una aposta històrica per la cultura com a element clau de progrés i cohesió social. El teixit associatiu té bona part del mèrit però la riquesa patrimonial, material i immaterial de la vila no es podia obviar i, successius consistoris, governs, i alcaldes que m'han precedit han mostrat una gran sensibilitat i un ferm compromís per la cultura.

Ara estem davant una nova oportunitat de contribuir a fer créixer el projecte cultural escalenc, que no deixarem escapar, ser la primera Vila del Llibre de la Mediterrània i establir un lligam entre l'Escala i la literatura, amb la Vila del Llibre com un element important que s'afegeix a projectes com la creació de la futura càtedra Víctor Català i els espais de difusió del llegat literari i artístic de l'escriptora, la nova biblioteca, o la recuperació de la beca literària de tardor. Tenim el potencial, la determinació i la vocació d'aconseguir aquest repte, amb el convenciment que més llibres és igual a més cultura, una cultura que ha de seguir sent un dels eixos troncals de la cohesió i el progrés del nostre municipi, i, alhora, ens ha de convidar a ser més reflexius, més crítics, més cívics, i finalment, més lliures.