Els cellers de la DO Empordà han començat aquests dies la verema del 2019 que s'allargarà fins al pròxim mes d'octubre. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s'ha iniciat en general en les dates tradicionals, és a dir entre mitjans i finals d'agost. Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es colliran. El gruix de la producció es veremarà durant el mes de setembre.

Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d'enguany serà lleugerament superior a la mitjana de la denominació, d'uns 60.000 hectolitres anuals. Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d'octubre, ja que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2019.

Les abundants pluges de la primavera i les altes temperatures d'aquest estiu han propiciat una excel·lent maduració del raïm en una campanya que s'ha caracteritzat per la manca de fenòmens meteorològics o sanitaris que hagin afectat negativament les vinyes. Les onades de calor dels darrers mesos han tingut una afectació mínima a les vinyes de l'Empordà i la majoria de plantes de la denominació no han patit estrès hídric -manca d'aigua-. Al contrari, les intermitents i espaïdes pluges dels mesos de juliol i d'agost han facilitat una maduració esglaonada i tranquil·la del raïm.

Avui l'estat de les vinyes és excel·lent a causa de la favorable climatologia de la campanya que està permetent arribar a la verema amb el 100% del fruit sa, i una graduació i acidesa òptimes. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm, que s'espera repercuteixen en una molt bona qualitat dels vins de la verema d'enguany.