L'Ajuntament de Cadaquès ha sol·licitat un informe vinculant a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat sobre la nul·litat de ple dret del polèmic projecte d'urbanització de Sa Guarda. Les obres estan parades des del juny, quan el consistori va ordenar aturar-les per revisar el projecte i ara es mantindran en suspens fins que l'òrgan consutliu emeti el seu dictamen. Si l'informe conclou la nul·lutitat del projecte, l'Ajuntament tindrà l'aval jurídic de la Generalitat per aturar definitivament la urbanització.

Des de l'entitat SOS Costa Brava han celebrat el tràmit realitzat per l'Ajuntament però lamenten el «retard» en la incoació de l'expedient que va permetre l'inici de les obres d'urbanització de Sa Guarda. L'Ajuntament de Cadaqués va rebre set denúncies contra les obres, que inicialment preveien urbanitzar 104 habitatges i un hotel però que segons els promotors el projecte aprovat el 2013 va rebaixar-ho a 43 habitatges.

El mes de juny, l'Ajuntament va aturar les obres per revisar el projecte i perquè aquest no preveia la construcció d'un pou per abastir d'aigua. A més, segons els ecologistes, les obres «malmeten uns terrenys amb excepcionals valors naturals, paisatgístics i de patrimoni cultural i arquitectònic tradicional de pedra seca.

En un comunicat, SOS Costa Brava recorda que el projecte volia construir en terrenys amb pendents superiors al 20%, la qual cosa representa «una infracció frontal i directa» de la legislació urbanística catalana.

L'entitat ecologista justifica la nul·litat del projecte perquè els espais lliures i zones verdes previstes en el projecte són «impracticables» i afecten «torrents, rieres i àrees i terrenys no funcionals inadequats pel gaudi i l'ús públic».

A més, argumenten que els promotors no havien obtingut la concessió d'aprofitament d'aigües per «assegurar el subministrament de recursos hídrics» a la nova urbanització, així com la «insuficiència del sistema de sanejament». La manca d'un pou en el projecte va ser precisament el motiu pel qual l'Ajuntament va aturar les obres per estudiar-ne le projecte.

La urbanització de Sa Guarda ha topat amb el front ecologista que s'ha oposat als treballs no només pel valor paisatgístic dels terrenys que defensen, sinó també perquè els treballs implicaria la destrucció de part del patrimoni de pedra present a l'àrea.