Un viatge a l'espai amb el robot Energy 360 per apropar-nos a la contaminació del planeta i conscienciar-nos que el repte de revertir-ho està a les nostres mans. És el que proposa la Fundació Naturgy amb una activitat adreçada al públic en general però també a les escoles. Des d'ahir i fins divendres estan a Figueres, per on s'espera que passin uns sis-cents escolars.

Una nau, un comandant i un robot són els encarregats de submergir els assistents en un viatge virtual a l'espai amb una aeronau futurista.

La contaminació o el canvi climàtic a què atribueixen grans catàstrofes com els incendis a Austràlia, tsunamis o sequera són qüestions que el viatge posa sobre la taula. I com sortir d'aquesta situació que port portar al col·lapse el planeta? Fugint, proposa en 360.

Doncs no, la comandant ens recorda que «el nostre deure és solucionar el problema».

I una manera de fer-ho és convertir els residus en matèria, en recurs com el gas renovable.

Els escolars de cinquè de primària de l'escola L'Amistat de Figueres van ser un dels grups que ahir al matí van passar per la nau. Tot i que durant el viatge va semblar que prestaven poca atenció, en el torn de preguntes de la comandant van mostrar uns bons coneixements sobre la situació del planeta.

La iniciativa pretén servir perquè mentre s'observa la Terra des del cosmos es reflexioni i prengui consciència de la situació d'emergència climàtica del planeta.

La directora general de la Fundació Naturgy, María Eugenia Coronado, informa que la iniciativa «pot contribuir a sensiblitzar la població i a explicar que comptem amb nous vector energètics, com el gas renovable, que poden contribuir al fet que l'economia circular i la transició energètica siguin una realitat».

El vehicle on té lloc l'experiència immersiva és justament respectuós amb el medi ambient amb un motor dual de gas natural. Genera entre un 15 i un 20% menys d'emissions de CO2, respecte dels motors convencionals de gasoil.

L'Energy Challenge té previst recórrer 4.500 quilòmetres.

La Fundació Naturgy, creada el 1992 per la companyia energètica, té l'objectiu de difondre, formar i sensibilitzar la societat en temes d'energia i medi ambient.