Castelló d'Empúries acollirà el 6 de setembre la Jornada Europea de la Cultura Jueva amb un seguit d'activitats lúdiques i culturals entorn la temàtica jueva durant tot el cap de setmana.

La Jornada té la finalitat de reivindicar i posar en valor el patrimoni jueu, així com la diversitat i la riquesa del judaisme a través de conferències, concerts, actuacions, visites guiades i altres activitats que tenen lloc de manera simultània arreu d'Europa.

La primera activitat serà la visita a dos quarts d'onze del matí del 5 de setembre,«Les pedres parlen», a càrrec de Terramar natura i cultura, que acompanyarà els visitants pel centre històric i a l'interior del Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó.

Paral·lelament, a la capella del Convent de Santa Clara, tindrà lloc la presentació del llibre Atles d'història dels jueus de Catalunya organitzat pel Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó. Serà a les onze, a càrrec dels seus autors, Manuel Forcano i Víctor Hurtado, i del seu editor, Rafael Català.

A la tarda, s'oferirà una visita guiada de temàtica exclusivament jueva a càrrec d'Empordabrava seguida per un concert de música sefardita organitzat per l'Arxiu Municipal

«Castelló d'Empúries en clau jueva» és una altra de les visites guiades que en aquest cas serà recorrent el centre històric amb entrada a la Basílica de Santa Maria, a la Sinagoga del puig Mercadal i al Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó.

A l'Hort de Santa Clara actuarà a dos quarts de vuit del vespre, de Tati Cervià & Sepharazz Mishpaha (trio) amb un concert de fusió de música sefardita i altres tradicions musicals amb jazz, que han estat reharmonitzats per apropar aquestes melodies a un llenguatge actual, tot preservant la riquesa de la rítmica tradicional.

La jornada jueva està organitzada en l'àmbit europeu per l'AEPJ (Associació Europea per a la Conservació i la Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu) i a Castelló d'Empúries l'Arxiu Municipal n'és el coordinador oficial des de l'any 2012.

L'AEPJ compta amb la col·laboració de la Biblioteca Nacional d'Israel, comunitats jueves, museus, centres culturals i administracions locals d'arreu del continent.