La Generalitat establirà una veda anual per a la pesca de sèpia a les badies de Pals i Roses. La veda afectarà tant el sector professional com el recreatiu. El govern ha donat llum verda al Pla de gestió que té com a objectiu assolir una pesca sostenible. El pla defineix limitacions tant en l'àmbit de captura com en les permisos o arts de pesca.

La veda s'ha establert entre l'1 de setembre i el 31 d'octubre. El pla proposa compartir un àmbit comú per a la captura de la sèpia amb la possibilitat de mantenir l'àmbit de cada confraria.

És una de les mesures que s'han acordat en el Comitè de Cogestió de la Sèpia amb el consens dels sectors que hi estan implicats per tal de preservar el recurs.

Una altra de les mesures és definir amb quins arts i ormeigs s'autoritza la captura. Per a la pesca professional es podrà pescar amb nanses i el tresmall. En el cas de la pesca recreativa, amb la potera.

També s'espera limitar el nombre de permisos especials per a la captura. Per fer-ho es basaran en criteris de dedicació històrica tenint en compte criteris científics, ecosistèmics i socioeconòmics.

Per a la pesca recreativa s'estableix una limitació en el nombre de sèpies per embarcació i dia d'acord amb les condicions següents: en el cas d'anar embarcat un únic titular de llicència de pesca recreativa, el límit d'unitats de sèpia per embarcació i dia serà de 15, i, en el cas d'anar embarcats dos o més titulars de llicència de pesca recreativa, o en el cas de llicència de pesca recreativa col·lectiva, el límit d'unitats de sèpia per embarcació i dia serà de 25.

Repoblació de sèpia

Finalment, ha informat la Generalitat, la posada en marxa del pla implica també la creació d'unes àrees delimitades per a la col·locació d'estructures de col·lectors de freses de cefalòpodes destinats a facilitar la repoblació de la sèpia, i la determinació dels ports de desembarcament i comercialització de la sèpia de les badies de Pals i Roses.

La pesca professional de la sèpia ( Sepia officinalis) d'arts menors i arts fixos a les confraries de l'Escala, l'Estartit i Roses té una gran importància social i econòmica a la zona. A banda del sector professional també hi ha activitat de pesca recreativa. El pla té en compte els dos sectors.

El sector pesquer ha estat qui ha sol·licitat que es reguli l'activitat per tal de preservar el recurs entre el cap de Begur i l'illa de Maça d'Or. La petició va portar a la constitució del Comitè de Gestió de la Sèpia a les badies de Pals i Roses per tal de redactar el Pla de gestió i elaborar un programa socioeconòmic.

És el primer pla aprovat sota el paraigua del Decret sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya. Servirà de referent per a l'aplicació d'altres plans amb l'objectiu d'aconseguir una pesca sostenible.

El Comitè està integrat tant pel sector pesquer professional, el sector pesquer recreatiu , el sector científic (format per investigadors de l'ICM-CSIC i de la UAB), la Federació Territorial de Girona, les entitats socials (Low Impact Fisheries of Europe (LIFE) i Salvem l'Empordà) i l'Administració autonòmica (Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM)).

Un pla amb mesures

Des del Comitè s'havia de redactar i aprovar el Pla de gestió, que ha de vertebrar les mesures que regulen el recurs pesquer alhora que estableix un programa de gestió bioeconòmica que revaloritzi el producte pesquer. En aquest sentit, el Pla inclou com a punts forts: la incorporació del model de cogestió a l'activitat dirigida a la pesca de la sèpia amb arts fixos (xarxes sepieres i nanses), la inclusió de l'activitat de pesca recreativa en un marc d'explotació comú, la territorialització de l'activitat mitjançant la participació del sector i la millora de la comercialització mitjançant l'aplicació d'un programa socioeconòmic.