L'entitat Submon ha començat aquesta setmana una campanya de retirada de residus de grans dimensions abandonats al fons del mar a Roses i Llançà. Els treballs es realitzaran al llarg de tot el mes de maig i s'actuarà en zones de camps de fanerògames, com la posidònia. L'actuació està dins el Projecte Libera, destinat a alliberar espais naturals de residus abandonats.

L'objectiu és localitzar i extreure residus de grans dimensions que estiguin impactant en les praderies de farenògames marines de la zona.

Les actuacions de l'entitat s'inicien amb una primera localització dels residus abandonats. La tasca es portarà a terme aquesta setmana, durant la qual també es valorarà l'impacte de l'extracció en funció de la seva integració en les praderies. Un cop ubicats i analitzada la millor acció a desenvolupar, es retiraran aquells residus que es consideri oportú, han informat.

La campanya acabarà amb accions de divulgació i conscienciació a les dues poblacions sobre la importància que tenen les fanerògames marines, amb l'objectiu de prevenir l'acumulació d'aquest tipus de residus en el futur (més relacionats amb el fondeig d'embarcacions i amb certes activitats marítimes).

Les fanerògames marines, entre les quals es troba la posidònia, desenvolupen un paper ecològic fonamental en el medi marí, essent espècies generadores d'hàbitats dels quals depenen una gran quantitat d'espècies marines.

També són grans productores d'oxigen i captadores de diòxid de carboni i estan protegides en l'àmbit autonòmic, estatal i europeu.