L’Ajuntament de l’Escala ha començat les darreres obres per condicionar l’edifici del Clos del Pastor, la casa de Víctor Català que durant anys el seu nebot, Lluís Albert, va mantenir oberta com a Arxiu-Museu Víctor Català. L’objectiu és que aquest espai sigui visitable dins el primer semestre de l’any vinent.

La casa, actualment propietat de l’Ajuntament, s’espera obrir com a espai cultural i patrimonial. Es museïtza per convertir-se en un nou punt dels Espais Víctor Català, que completen l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala i l’ermita de Santa Reparada de Cinc Claus.

En aquest punt està previst que s’hi puguin veure quadres fets per Caterina Albert, així com part dels llibres del seu fons. També està previst que hi hagi un audiovisual sobre la seva història.

Conservar el fons

Els treballs que s’hi estan portanta terme permetran dotar l’edifici de la climatització necessària per tal de museitzar-lo i conservar en les millors condicions part del fons personal de Víctor Català.

A més, s’adequarà un espai com a lavabo i un altre com a magatzem, a les sales que hi ha sota les escales del jardí, i es recuperaran les peces de coronament malmeses del mur exterior.

Es preveu una inversió d’uns 50.000 euros, la meitat dels quals estan subvencionats pel Pla de Monuments de la Diputació de Girona, i que els treballs estiguin acabats en un mes aproximadament.

Compra de la finca

L’Ajuntament de l’Escala va comprar per 375.000 euros la finca del museu-arxiu del Clos del Pastor i el nebot, Lluís Albert, va fer donació gratuïta de tot l’important fons personal, que inclou nombroses obres, entre elles els manuscrits originals de Solitud.

La casa està situada al número 12 del passeig Lluís Albert. La casa va ser lliurada a Víctor Català en reconeixement a la seva activitat literària. Està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.