Josep Maria Joan Rosa s'ha convertit aquest dimecres en el primer guardonat del Premi Nacional de Foment de la Creativitat en el Joguet, corresponent a l'any 2022, a proposta del jurat. El premi, lliurat pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 30.000 euros. El jurat ha destacat «l'excel·lència de la completa trajectòria del premiat i el seu paper principal com a fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya, de Figueres».

A més, ha assenyalat que «durant quaranta anys i sota la seva direcció, aquest centre ha aconseguit la rellevància internacional a través d'una col·lecció de vint-i-cinc mil peces, un centre de documentació decisiu per a la història i el sector jogueter, i la seva condició de punt de trobada per als creadors culturals contemporanis».

Aquest premi va ser creat l'any 2011, quan la cineasta Ángeles González-Sinde era la titular del departament de Cultura. No obstant això, des de llavors no s'ha inclòs en cap de les convocatòries de Premis Nacionals que lliura el Ministeri cada any.

Joan Rosa, nascut a Figueres el 1940, és arquitecte tècnic, artista, col·leccionista i museòleg, fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya a Figueres. Va estudiar arquitectura tècnica en l'Escola Oficial d'Aparelladors (actual Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona) i museologia.Josep Maria Joan Rosa es va convertir ahir en el primer guardonat del Premi Nacional de Foment de la Creativitat en el Joguet, corresponent a l’any 2022, a proposta del jurat. El premi, lliurat pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 30.000 euros. El jurat ha destacat «l’excel·lència de la completa trajectòria del premiat i el seu paper principal com a fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya, de Figueres».

A més, assenyala que «durant quaranta anys i sota la seva direcció, aquest centre ha aconseguit la rellevància internacional a través d’una col·lecció de vint-i-cinc mil peces, un centre de documentació decisiu per a la història i el sector jogueter, i la seva condició de punt de trobada per als creadors culturals contemporanis».

Aquest premi va ser creat l’any 2011, quan la cineasta Ángeles González-Sinde era la titular del departament de Cultura. No obstant això, des de llavors no s’ha inclòs en cap de les convocatòries de Premis Nacionals que lliura el Ministeri cada any.

Joan Rosa, nascut a Figueres el 1940, és arquitecte tècnic, artista, col·leccionista i museòleg, fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya a Figueres. Va estudiar arquitectura tècnica en l’Escola Oficial d’Aparelladors (actual Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona) i museologia.

L’inici del museu

Va començar a col·leccionar joguines des de ben jove. L’any 1972, Josep Maria Joan va fer una exposició al Palau Güell, de Barcelona, després una altra a Perpinyà i tot seguit una al Casino Menestral, de Figueres. Fou un èxit total que es va expressar en una nova aportació de regals de joguines pels seus amics, algunes de personalitats destacades.

Un dia, l’hoteler figuerenc Joan Duran va anar a casa seva a veure la col·lecció i va dir-li: «Escolta, per què no fas un museu ». Li va oferir la primera planta de l’edifici que Duran tenia a la Rambla de Figueres on hi havia hagut el Gran Hotel París obert l’any 1905 i que fou tancat a inicis del 1970. Tot seguit van començar a fer modificacions a l’edifici que tenia una superfície de 450 metres quadrats en el qual hi van instal·lar amb joguines de les més importants.

Va ser un èxit i en el transcurs del temps el museu s’ha ampliat i a cada sala la gent reviu la seva infantesa entre la gran quantitat de joguines tot tipus, antigues i modernes, manuals i mecàniques, silencioses i musicals, petites i grans, aportades per una gran quantitat de persones. En moltes d’elles hi consten fotografies de tots aquests donants de quan eren petits, tots elles fotografies amb un joguet infantil a la mà. Tot un món meravellós. Ha obtingut diversos premis i distincions, entre elles de l’Associació espanyola de fabricants de joguets, de l’Associació catalana de crítics d’art, del Col·legi de periodistes de Girona i el Premi nacional de Cultura Popular.

L’any 1997 es va constituir la Fundació del Museu del Joguet de Catalunya, a la qual ell i la seva esposa, Pilar Casademont Sadurní, van donar la seva col·lecció de jocs i joguines. El 19 de desembre del 1998 es va convertir oficialment en el Museu del Joguet de Catalunya. A partir d’aquí es va proposar la compra a l’Ajuntament i a la Generalitat la compra de l’edifici, que era del Baró de Terrades. Amb dificultats i fins i tot un llarg procés judicial es va acabar adquirint la finca civil més antiga de Figueres que s’ha anat reformant amb els anys.

Un dels pilars del Museu són les donacions. Ha estat així des dels inicis i encara avui reben per correu electrònic les propostes de ciutadans de cessió de joguines o bé aportacions de personatges coneguts que estudien experts. 2060 persones durant aquests 40 anys han donat joguets. Fins a 25.000 es guarden al museu i 8.000 estan exposats. Algunes peces de forma permanent i altres les van renovant. Els joguets estan vinculats a històries personals que els donen vida.