Un ramat de vaques sense control provoca danys en finques de Terrades

Han arribat a rebentar l’aixeta un dipòsit buidant 200.000 litres d’aigua

Santi Coll

El trencament d’una aixeta i de la xarxa d’un dipòsit de 200.000 litres d’aigua, que es va vessar tota en plena sequera, ha estat la gota que ha fet vessar el vas de la paciència dels pagesos i l’Ajuntament de Terrades afectats per les malifetes d’un ramat de vaques que, des de fa temps, campen lliurement entre aquest municipi i Boadella, d’on provenen els animals.

«La situació és tan greu que ens hem vist obligats a denunciar els fets als Mossos d’Esquadra, detallant tots els danys soferts, per tal que s’aturi d’una vegada aquesta situació insostenible i que afecta a diverses explotacions agrícoles de la zona de les Avalls», segons explica Ferran Gou, al setmanari Empordà, un dels pagesos afectats.

En diverses ocasions, les vaques han ocupat la carretera que enllaça Terrades amb Sant Llorenç de la Muga. Els mateixos veïns les han fet apartar amb paciència utilitzant vehicles. En una ocasió també van trucar al 112, perquè era de nit i el perill per a la resta d’automobilistes era més que evident.

L’alcalde de Terrades, Lluís Blavi, s’ha preocupat pel tema des de la seva arribada a l’Ajuntament, ara fa dos mesos. «Hem fet saber aquesta situació totalment anormal als Agents Rurals per tal que instin el propietari del ramat a tenir-lo tancat en els terrenys de la seva propietat. No és normal que aquests animals divaguin pel nostre terme entrant constantment en finques privades sense cap permís dels propietaris».

Amanda Pagès, una altra afectada, lamenta que «aquestes vaques entrin per tot arreu sense que ningú les vigili». Aquestes darreres setmanes, els animals han provocat danys greus en plantacions de cireres, figueres i oliveres. Ferran Gou destaca «el trencament total de trenta-cinc arbres fruiters acabats de plantar. Hem denunciat els danys per evitar que es repeteixin, perquè hem de tenir tancats tots els camps i les granges per evitar que aquest ramat entri i faci de les seves». L’alcalde assegura que «hem fet saber al propietari del ramat que acabi amb aquest problema, que hi posi solució, perquè algun dia pot passar algun fet greu a la carretera o dins d’un camp o d’una granja i no ho podem permetre».

La presència dels animals en finques privades és més que evident a partir dels excrements que deixen i dels rastres del seu pas en vorals o parets de pedra seca.

Ferran Gou té clar que «el moviment de les vaques es deu al fet que busquen menjar i tenen set, per això pasturen allà on no toca, lluny de casa seva. Això no obsta perquè tinguem problemes greus també amb els senglars i els cabirols, que s’han convertit en una autèntica plaga».

Subscriu-te per seguir llegint