La Jonquera destina 200.000 euros per rehabilitar les façanes de prop d’una vintena de carrers

L’import màxim que l’Ajuntament destina a cada habitatge és de 15.000 euros

Actualment, s’està millorant la imatge de les adjacents al riu Llobregat

La façana d'un carrer de la Jonquera

La façana d'un carrer de la Jonquera / Empordà

Josep López Navarro

Amb la voluntat de «transformar la imatge i els serveis del municipi», l’Ajuntament de la Jonquera ha impulsat subvencions per arranjar façanes de prop d’una vintena carrers. Actualment, s’està actuant a habitatges del carrer Major, concretament a les façanes adjacents al riu Llobregat. «Les de la part que no dona al riu, ja s’han arreglat. Les que sí que confronten, s’han començat a arranjar ara perquè per executar l’obra es necessitava uns permisos de l’Agència Catalana de l’Aigua», apunta Míriam Lanero, alcaldessa de la localitat.

Per impulsar la rehabilitació de façanes, l’any passat es va obrir una convocatòria d’ajuts amb una inversió de 200.000 euros per part del consistori. L’import màxim és de 15.000 euros per habitatge, quantitat que, en alguns casos, cobreix fins al 90% del cost de les obres.

Amb aquesta convocatòria, també es rehabilitaran o s’han rehabilitat façanes d’immobles situats als carrers Cantallops, de la Torre, del Rec, Rocaberti, Sant Miquel, Vell, Vidre, Roc de Miradones i Plaça Nova. Per escollir els carrers que s’engloben en els ajuts, es va fer un estudi per constatar quins són aquells que tenen habitatges malmesos i que, per tant, poden sortir més beneficiats.

En aquest sentit, aquesta no és la primera convocatòria d’aquest tipus que es fa al municipi. La rehabilitació de façanes a habitatges de la Jonquera es planteja per trams «per tal de poder oferir partides pressupostàries força altes per arreglar un nombre limitat de façanes», explica l’alcaldessa. A més, per fer l’arranjament no hi ha un període estipulat, sinó que el propietari de cada habitatge pot decidir quan fer-ho, dins un termini.

Un cop es finalitzi la remodelació de les façanes que s’inclouen en aquesta convocatòria, la intenció del consistori jonquerenc és obrir-ne més, ja que «tenen molt bona rebuda», subratlla Míriam Lanero.

Val a dir que amb aquesta iniciativa també es fomenta l’economia circular, i és que «les façanes són arranjades i pintades per pintors de la Jonquera. Els veïns els hi encarreguen les tasques de millora a ells. Per tant, aquest projecte és un benefici pel municipi en molts sentits», detalla Lanero.

Cal destacar que respecte a convocatòries anteriors, en aquesta s’ha quadruplicat la partida pressupostària i s’ha ampliat el nombre d’immobles.