La Festa de la Sal de l'Escala rememorà de nou durant tres dies la vida quotidiana dels pescadors

La celebració comptarà enguany amb l'intercanvi cultural amb la Festa dels Pastors de Semmama, a Tunísia.

La Festa de la Sal de l'Escala, en una passada edició.

La Festa de la Sal de l'Escala, en una passada edició. / Ajuntament de l'Escala

Redacció

L'Escala rememorà de nou la vida quotidina dels pescadors i saladors amb la tradicional Festa de la Sal que se celebrarà del 15 al 17 de setembre.

Enguany arriba a la 26a edició i com a novetat hi haurà un intercanvi cultural amb la Festa dels Pastors de Semmama, a Tunísia.

Durant els tres dies es realitzaran diferents activitats que tenen com a protagonista la memòria de la gent del mar, amb uns valors que han fet que la Festa de la Sal sigui candidata a Bones Pràctiques en Patrimoni Immaterial per l’UNESCO.

La Festa de la Sal va néixer l’any 1997 per commemorar el tercer centenari de l’Alfolí (antic magatzem de sal) i se celebra a la platja de l’antic port de l’Escala. La festa, cada tercer dissabte de setembre, rememora l’arribada de vaixells carregats de sal i la vida quotidiana de les famílies de pescadors i saladors de l’Escala.

Exposicions, tallers, rutes i visites guiades, presentacions de llibres, música, danses, cuina marinera i la 26a Trobada de Vela Llatina faran que l’Escala es retrobi, un any més, amb el seu passat pescador i salador en una festa que aplega 300 voluntaris i més de 10.000 visitants.

El cartell d’enguany és un dibuix de Pilarín Bayés del llibre Petita Història de la Festa de la Sal. El divendres 15 es presentarà el llibre: Tresmall, palangre, rall i altres arts menors, número 3 de la col·lecció “Els oficis de la Festa de la Sal”. Tot seguit, tindrà lloc el Cercabars, cercavila de cançons tradicionals pels bars i tavernes de la platja amb el Cor Indika.

Mostra de 25 oficis mariners

El dissabte 16 és el dia pròpiament de la festa amb la Mostra de 25 oficis mariners i l’arribada del vaixell de la sal: el popular Rafael (embarcació de vela llatina, de 1915); la cuina de pescadors a les dues tavernes de la Riba; les danses i cançons tradicionals recollides de la tradició oral i l’Ofrena de sal i l’intercanvi de música i danses amb un grup del món. Clouran la festa l’espectacular Ball del Drac i l’arribada de les barques amb les veles il·luminades.

L’edició d’aquest any té com a país convidat Tunísia. Al matí, a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala tindrà lloc la presentació del llibre: Djbel Semmama, la Festa dels Pastors de Tunísia. L’actecomptarà amb la presència de l’ambaixadora d’aquest país a Espanya, senyora Fatma Omrani Chargui i el grup DJBEL SEMMAMA que interpretarà cançons i música dels pastors de la muntanya de Semmama, en una unió del patrimoni immaterial de la muntanya i la mar.