Espolla no perd la botiga de queviures gràcies a l'impuls municipal

L'Ajuntament ha licitat i adjudicat una llicència d'ocupació temporal de la sala La Coromina per a destinar-la a establiment comercial

El govern local considera "essencial" que els espollencs puguin continuar fent la compra d'articles bàsics al poble

A l'esquerra, l'exterior de la sala La Coromina. A la dreta, l'interior de la botiga de queviures.

A l'esquerra, l'exterior de la sala La Coromina. A la dreta, l'interior de la botiga de queviures. / Empordà.info

Josep López Navarro

"Disposar d'una botiga de queviures a Espolla és molt necessari, essencial. Els espollencs, sobretot els d'edat més avançada, han de poder fer la compra de productes bàsics al poble". Qui així s'expressa és l'alcalde de la localitat, Carles Lagresa, i aquesta ha estat la màxima que ha dut l'Ajuntament a fer mans i mànigues per no perdre aquest servei al municipi, cosa que podria haver passat aquest mes, després que els fins ara responsables del comerç informessin, a inicis de setembre, que no continuarien al seu capdavant a partir de l'octubre. Tanmateix, finalment s'ha evitat la seva desaparició. Ha estat gràcies a l'adjudicació, a través d'una licitació pública, d'una llicència d'ocupació temporal de la sala La Coromina a una veïna de la població per a destinar-la a establiment comercial.

"Els espollencs, sobretot els d'edat més avançada, han de poder fer la compra de productes bàsics al poble"

Carles Lagresa

— Alcalde d'Espolla

En aquest sentit, el local municipal La Coromina —que està situat al carrer Figueres, 18, i mesura poc més de 50 metres quadrats— ja ha estat durant aquest darrer any la seu de la botiga de queviures d'Espolla. Concretament, ho és des de l'octubre de 2022, quan va tancar la darrera botiga-carnisseria que hi havia al poble, Can Tola. En aquell moment, per no perdre el servei de venda de provisions, l'Ajuntament va signar un conveni de caràcter urgent amb una família del municipi per tal que obrissin provisionalment un negoci en aquesta sala. "La idea era que ells, amb el temps, poguessin posar en marxa un establiment en un altre espai privat. Finalment, però, no serà així, perquè el passat mes de setembre van informar que plegaven", recorda Carles Lagresa.

Va ser llavors quan el consistori va considerar imperatiu posar fil a l'agulla i cercar, de forma “urgent”, algú que donés continuïtat a "aquest servei tan important pel poble", ja que el local comercial més proper es troba a 3 quilòmetres d'Espolla i, per tant, cal vehicle per desplaçar-se. És per això que al setembre es va licitar la cessió de la sala municipal La Coromina per a ús comercial. Només una persona va presentar-se al concurs públic, l'espollenca Mònica Canal. Així doncs, ella és qui ha obtingut la llicència d'ocupació. Una concessió que té una durada inicial d'un any, però que es podrà prorrogar per períodes anuals, fins a un màxim de quatre anys en total. El contracte té un cànon anual de 1.320 euros a favor de l’Ajuntament. Ara bé, el consistori no intervé en el negoci, sinó que “només cedeix el local per a poder donar aquest servei a la gent del poble”, puntualitza Lagresa. 

«Un poble sense botiga, és mort»

La botiga de queviures va canviar de mans oficialment el dilluns 2 d'octubre, però mai ha arribat a tancar les portes, ja que es va fer un relleu immediat. La nova responsable, Mònica Canal, admet que encara aquesta etapa "amb molta il·lusió", perquè "significa poder preservar un servei bàsic per la vida d'un municipi; un poble sense botiga, és mort".

La continuïtat de la botiga ha tingut molt bona acollida, la gent agraeix que estigui oberta"

Mònica Canal

En aquesta línia, els veïns de la localitat han rebut molt positivament la continuïtat del negoci. "Ha tingut molt bona acollida, agraeixen que l'establiment estigui obert i tiri endavant", assenyala Canal. Així mateix, per part de l'Ajuntament la valoració que es fa del seu funcionament és, de moment, "molt bona". "Creiem que gràcies a aquesta iniciativa, es cobriran els serveis que hem deixat de tenir amb el tancament de les botigues de tota la vida", afirma Lagresa.

Val a dir que a Espolla, històricament, hi havia dues botigues de queviures-carnisseria, Can Salvi i Can Tola. Ambdues, però, van abaixar la persiana fa un temps. La primera ho va fer el 2020, i la segona, ara fa un any, quan els seus propietaris es van jubilar.