Restaurar la sexualitat més enllà del càncer

Una jornada a Figueres el dia 23 visibilitzarà les repercussions físiques i emocionals de la malaltia: «Surt de la necessitat del dia a dia dels pacients dins una temàtica molt poc tractada»

La doctora Neus Rodríguez, coordinadora de Programes i Serveis de l'AECC a Girona.

La doctora Neus Rodríguez, coordinadora de Programes i Serveis de l'AECC a Girona. / Emporda.info

Sònia Fuentes

Sovint el diàleg entorn del càncer se centra predominantment en aspectes clínics, desplaçant cap a l’ombra un element crucial de la vida del pacient: la sexualitat. El diagnòstic i el tractament d’una malaltia oncològica no només tenen un impacte desestabilitzador en la vida dels individus, sinó que també poden donar lloc a disfuncions sexuals, un aspecte molt menystingut.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) assenyala amb contundència que els problemes sexuals són uns dels efectes secundaris més freqüents del càncer i del seu tractament. Amb l’objectiu de donar veu a aquest tema poc tractat, l’Hospital de Figueres acollirà, el 23 de novembre, una jornada centrada en càncer i sexualitat. L’objectiu és donar veu als desafiaments que envolten la sexualitat en pacients de càncer, proporcionant una plataforma per explorar les repercussions físiques i emocionals d’aquest aspecte vital. La doctora Neus Rodríguez, coordinadora de Programes i Serveis de l’AECC a Girona, destaca la importància d’aquest esdeveniment: «És una oportunitat per a pacients, familiars i professionals sanitaris per aprendre i compartir experiències. Sorgeix de la necessitat del dia a dia dels pacients dins una temàtica molt poc tractada, on es normalitza un dèficit, una alteració, una seqüela, i això impacta a la qualitat de vida dels pacients».

Segons Rodríguez, «són demandes que sovint queden en segon pla inicialment o a mitjà termini, ja que els professionals admeten manca de temps i les consultes són concises. Tant pacients com professionals d’oncologia, per exemple, se centren a explicar bé el diagnòstic i els passos a seguir, però sovint passen per alt els danys col·laterals. És crucial donar visibilitat als efectes íntims i confidencials que es manifesten posteriorment, especialment en psicooncologia, com ara ansietat, alteracions d’autoestima i autoconcepte, i canvis en l’autoimatge. Això inclou efectes menys visibles com la sequedat, manca de lubricació, problemes d’erecció, ejaculació i falta d’interès per les relacions sexuals amb la parella».

En primera persona, l’experiència d’Angi Afonso, de 47 anys, que pateix càncer de mama metastàtic, il·lustra els reptes físics i emocionals que molts pacients experimenten: «Fa tres anys que tinc la malaltia, tinc sequedat vaginal, atròfia muscular, no puc mantenir una relació sexual completa. Fer treballs pelvians des del principi et pot ajudar, però ningú em va donar aquesta informació». Va estar dos anys sense tenir cap relació amb la seva parella: «Et passa pel cap que t’acabaran deixant. El primer any de patir la malaltia vaig estar aïllada per la covid, però després de l’operació no em sentia bé amb el meu cos. Veure’m sense pit, fins i tot ara després de dos anys, ha fet que en el moment de reprendre el contacte físic amb el meu home ho faci amb les llums apagades».

L’AECC recalca la importància de buscar ajuda professional en matèria de sexualitat després del càncer, fins i tot abans d’iniciar el tractament. La sexualitat sovint pateix disfuncions després del tractament oncològic, ja sigui com a conseqüència de la malaltia, dels tractaments o de l’impacte emocional. Amb estudis que mostren que entre el 35% i el 85% dels pacients pateixen disfuncions sexuals, és evident la necessitat de conscienciar sobre aquesta realitat. A les comarques gironines, on cada any es diagnostiquen al voltant de 4.000 casos de càncer, el càncer colorectal, de pulmó, de mama i de pròstata destaquen com les formes més comunes de la malaltia. Aquests últims tenen un impacte particularment accentuat en la resposta sexual dels pacients.

«Que se’n parli és prioritari»

La Rosana Esguevillas va ser diagnosticada de càncer metastàtic el març d’aquest any. «Formo part d’aquest 3 a 5% de dones que ens detecten directament càncer amb metàstasi. Et diuen que no podràs curar-te, així que a mi ja no em van operar». El càncer la fa sentir diferent i ha deixat seqüeles al seu cos, però, si es mira al mirall, no aprecia cap canvi físic. «Que es parli d’aquests temes és prioritari».

La jornada que es desenvoluparà a Figueres no només abordarà aquests canvis corporals i sexuals obertament, sinó que també proporcionarà una plataforma per aprofundir en tractaments, alternatives terapèutiques i estratègies afectives. Hi participaran el Dr. Fernando Naranjo, ginecòleg i cirurgià de l’Hospital de Figueres; Noelia Guardo, infermera del servei de patologia mamària de l’Hospital de Figueres; Sònia del Barco, oncòloga mèdica de l’Institut Català d’Oncologia a Girona; i el Dr. Rafel Fuentes, oncòleg radioteràpic de l’Institut Català d’Oncologia a Girona.

"El sexe em permet oblidar-me una mica de la malaltia"

"El sexe em permet oblidar-me una mica de la malaltia"

Les dones que enfronten el càncer de mama sovint experimenten reptes en les seves relacions íntimes, afectant la seva vida sexual després del tractament. Angi Afonso i Rosana Esguevillas, diagnosticades amb càncer de mama metastàtic, destaquen la manca d’informació sobre les possibles disfuncions sexuals durant el procés de tractament. La teràpia sexual s’ha revelat com una eina crucial per abordar aquestes qüestions, ajudant-les a redefinir la seva sexualitat i a trobar noves formes d’intimitat que van més enllà de la penetració. A més, ambdues posen de manifest la importància que els oncòlegs derivin les pacients a especialistes que puguin oferir suport en aquest aspecte fonamental de la vida.

Angi Afonso, diagnosticada el 2020 i sotmesa a l’amputació dels pits el 2021, fa poques setmanes va iniciar juntament amb la seva parella una teràpia amb una sexòloga de l’Oncolliga: «Hi ha molta informació sobre els símptomes que tindràs com les nàusees, els vòmits, que et caurà el cabell i et trobaràs malament, que perdràs la libido, però no hi ha cap informació de les disfuncions que pot causar la malaltia en el tema del sexe, no et parlen d’això quan comences una quimioteràpia». Des de l’agost del 2022, pateix càncer amb metàstasi i té clar que no vol renunciar a aquesta esfera de la vida. «Quan fas una quimioteràpia pateixes un procés de castració, de cop i volta et trobes amb una menopausa forçada. A moltes de nosaltres se’ns retira la regla de forma radical tenim les sufocacions de forma radical i comencem a patir sequedat vaginal». Des que va a consulta, la sexòloga l’ha ajudat a reivindicar la seva sexualitat, a entendre què li passa i com posar-hi solució. «Les relacions sexuals no es basen només en la penetració. Quan estàs acostumada a tenir una relació sexual completa, has de trobar noves fórmules».

Rosana Esguevillas, diagnosticada amb càncer metastàtic el maig d’aquest any, recalca la importància de la sexualitat en la seva vida, tant a escala personal com de parella. Participa en un taller de sexualitat que li ha proporcionat consells pràctics, com la masturbació per mantenir la lubricació i la hidratació diària amb una crema no hormonal. «L’oncòleg no et parla d’això i tampoc et deriva als especialistes que puguin acompanyar-te en aquest aspecte fonamental». Al taller, «moltes persones diuen que han estat molt de temps sense sexe: a mi em permet oblidar-me una mica de la malaltia, representa una part emocional de descàrrega i d’alliberació», assegura.

Subscriu-te per seguir llegint