Sanitaris de l’hospital de Figueres aborden la IA i l’ascens de ciberatacs

La tercera jornada de transformació digital reuneix més de 200 persones al castell de Peralada

Taula de la Societat Catalana de la Salut Digital.

Taula de la Societat Catalana de la Salut Digital. / FSE

DdG

La tercera edició de la jornada Transformació digital a les organitzacions sanitàries. Tendències al sector de salut i social, que va organitzar la Fundació Salut Empordà (FSE) dijous passat al Castell de Peralada, va reunir més de 200 persones presencialment i un centenar més seguint les ponències i les taules rodones a través de l’streaming. Les temàtiques del programa d’aquest any s’han centrat, principalment, en el tractament de les dades, la ciberseguretat i l’impacte de la Intel·ligència Artificial (IA) com a nova eina digital.

La popularitat de la Intel·ligència Artificial i generativa Xat GPT s’ha disparat en molts àmbits de la vida. Es va plantejar també com n’és d’important la IA en la diagnosi del càncer de pulmó mitjançant placa de tòrax.

També va intervenir el director de l’Àrea de Sistemes d’Informació en el Servei Català de la Salut, Pol Pérez, per presentar l’estructura de gestió transversal de les TIC als serveis assistencials. Són il·lustratives, per exemple, les dades que va aportar pel que fa a l’activitat que genera el portal d’Internet La Meva Salut: «Abans de la pandèmia del coronavirus, La Meva Salut tenia 400.000 usuaris, i després de la pandèmia s’ha assolit la xifra de 5 milions d’usuaris. És a dir, aquest nombre s’ha multiplicat per 10 en menys de 3 anys, un creixement que ha obligat a abordar la modernització a curt i llarg termini».

Per altra banda, la Societat Catalana de Salut Digital va coordinar una taula sobre seguretat en l’àmbit de la salut. Va alertar sobre la vulnerabilitat dels sistemes tecnològics i sobre la importància de protegir les infraestructures dels ciberatacs, «perquè poden tenir conseqüències catastròfiques, i més si són centres de salut».