Figueres portarà aigua regenerada a Pont de Molins per millorar el cabal de la Muga

El projecte pretén agumentar el cabal per ajudar a reomplir pous i mines que es podran utilitzar com a font alternativa d'aigua

L'actuació comportarà la construcció d'una canonada de 8,5 quilòmetres

La resclosa on es farà arribar l'aigua.

La resclosa on es farà arribar l'aigua. / Ajuntament de Figueres

Carme Vilà

Carme Vilà

L'Ajuntament de Figueres, a través de l'empresa municipal Fisersa i amb l'Agència Catalana d'Aigua, treballa en un projecte de reutilització de l'alfuent de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals per fer arribar l'aigua regenerada fins a la resclosa de Pont de Molins per millorar el cabal de la Muga.

El projecte comportarà la construcció d'una canonada de 8,5 quilòmetres i permetrà aprofitar 8000 metres cúbics al dia d'aigua regenerada per incrementar el cabal de la Muga ajudant a reomplir els pous i mines que després han de servir per a utilitzar com a font alternativa d'aigua.

Fisersa, per la seva banda, treballa en altres mesures com la recuperació de pous.

El volum d'aigua equival, constaten, "a pràcticament la totalitat de consum d'aigua anual de Figueres, i la meitat del consum total anual d'aigua de boca de l'embassament per la comarca, si afegim els consums anuals del Consorci de la Costa Brava Nord".

El projecte, que apunten que és "pioner a les comarques gironines", s'està treballant des del mes de desembre i es preveu que entri en funcionament a l'estiu.

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha assenyalat que "és important actuar amb celeritat davant la urgència, però també ho és fer-ho amb estratègia i planificació a mitjà i a llarg termini, amb mesures i projectes que es mantinguin en el temps per ser més eficients, cercar i generar els nostres propis recursos" i afegeix que "si fa 10-15 anys s'haguessin tirat endavant projectes com aquest que anunciem avui, i s'hagués iniciat una mentalització sobre la reutilització de l'aigua regenerada, avui estaríem molt millor per fer front a l'emergència".

El projecte consisteix a enviar l'aigua regenerada "per sota de les captacions d'abastament, a la part inferior de l'assut, evitant o reduint la necessitat de desembassar aigua per aquest propòsit".

Disposarà d'una canonada que, en cas de necessitat, podria lliurar aigua regenerada a la pas superior de la resclosa de Pont de Molins que és el punt de captació d'aigua del canal de reg del marge esquerre des d'on transporta l'aigua a l'ETAP del Consorci Costa Brava Girona i es pot també captar aigua per Figueres.

Tot i que és una mesura d'urgència, es planteja que es pugui continuar utilitzant com a mesura per mantenir el cabal del riu i els pous en situacions de normalitat. Això permetria fonts estables i alternatives d'aigua per no dependre únicament de l'embassament de Darnius-Boadella per abastar la ciutat. Es podria ampliar el projecte en un futur fins a la resclosa de Vilanova de la Muga.

Figueres s'abasteix exclusivament de l'embassament que es troba a l'11% de la seva capacitat. Els usos municipals, com la neteja viària o el reg autoritzat, des del passat mes de maig es fa emprant aigua freàtica de la mina del Parc de les Aigües i d'una mina pluvial de la Ronda Sud.

La Muga, al seu pas per Pont de Molins.

La Muga, al seu pas per Pont de Molins. / Ajuntament de Figueres

Mesures diverses

L'Ajuntament de Figueres i FISERSA es treballen altres mesures proactives per fer front a la sequera, com és la recuperació de pous d'aigua abandonats en diversos punts de la ciutat, la distribució de kits d'estalvi d'aigua domèstic, o la reducció de la pressió de l'aigua, a banda de les mesures sancionadores per l'excés de consum.

Masquef ha destacat "la tasca ingent que s'està portant a terme des de FISERSA en la cerca proactiva de solucions presents i futures en la gestió de l'aigua i la sequera." 

La regeneració és un procés que restaura completament l'aigua amb totes les garanties, i la tecnologia permet regenerar-la infinitament, amb un cost econòmic i d'energia molt inferior a la d'altres opcions com la dessalinització. Per poder retornar al riu aquesta aigua regenerada que surt de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Figueres (EDAR), s'ha de fer tractament i controls de la qualitat de l'aigua per part de l'ACA.

Actualment, el cabal de sortida de la planta Depuradora de Figueres és de 3.500.000 m³/any, que actualment s'aboquen al rec del Mal Pas, dels quals l'ACA autoritza a reutilitzar-ne 5.000 m³/any.

Figueres va ser la primera ciutat de més de 20.000 habitants a entrar en emergència per sequera a Catalunya el passat mes de setembre, i en tot moment ha mantingut el consum per dia i habitant per sota del límit permès, que actualment és de 200 litres.