L'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro ha estat condemnat a indemnitzar amb 238.827,20 euros la societat propietària de Can Balmanya (que anteriorment havia acullit el restaurant l'Antiquari i un cinema) "per la restricció de l'aprofitament urbanístic", justifica la sentència del jutjat contenciós administratiu número dos de Girona. La citada xifra ha estat determinada amb data del 7 de gener de 2008, de manera que la resolució judicial estableix que s'ha d'actualitzar d'acord amb l'IPC des d'aquesta data fins a la de la sentència, que és el passat 11 de novembre. L'alcalde de Santa Cristina, Josep Llensa (CiU), ha comentat que l'Ajuntament ja ha interposat recurs d'apel·lació contra la sentència i ha recordat que és un nou veredicte que sorgeix del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal aprovat pels grups del PSC i Esquerra.

Emprenadors per Santa Cristina, a l'oposició, també ha lamentat que "un cop més es demostra que l'elaboració del POUM per part de PSC i ERC es va fer sense participació ni diàleg". El seu portaveu, Julio Rico, va lamentar que "cada ple rebem per sorpresa noves sentències condemnatòries de l'Ajuntament per contenciosos referents al POUM" i que "al final acaba pagant el ciutadà".

Anteriorment, una sentència va ordenar eliminar, per un costat, 132,91 hectàrees del creixement urbanístic que contemplava el POUM perquè superava el 30% que permet el Pla director territorial de l'Empordà; i per l'altre, anul·lava la delimitació i la regulació del pla de millora urbana Suberolita perquè és inviable econòmicament. Una segona sentència va anul·lar els canvis urbanístics que el POUM determinava per al barri Salom.

L'origen d'aquesta darrera sentència es remonta al juliol de 2005, quan Proconsevall Platja i Costa SL va comprar la parcel·la que acull Can Balmanya. Aleshores, les normes urbanístiques permetien construir-hi immobles d'una planta baixa i tres pisos, es permetia un sostre de 1.276,92 metres quadrats i nou vivendes, d'acord amb l'informe pericial que va presentar l'Ajuntament. Amb l'aprovació del POUM, aquest aprofitament urbanístic es va reduir notablement: només es permet planta baixa i un pis, el sostre edificable es redueix a la meitat, és a dir, a 588,46 metres quadrats i sis habitatges. Una restricció de l'aprofitament urbanístic de la parcel·la que és conseqüència de la catalogació de l'edifici de Can Balmanya, documentat de principis del segle XIX.

Així, la magistrada estima que hi ha hagut pèrdua d'aprofitament urbanístic i condemna l'Ajuntament a indemnitzar la societat. Quant a la xifra econòmica de la indemnització, la magistrada estima la proposada pel consistori ja que la que aporta la propietat (més elevada) per la rehabilitació de l'immoble no la troba justificada.