La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat l'acomiadament disciplinari d'una treballadora de la residència geriàtrica de la Bisbal d'Empordà, a qui els Mossos d'Esquadra li van atribuir dos robatoris a residents. El TSJC s'ha pronunciat en segona instància ja que en primera instància, el jutjat social número dos de Girona va considerar que l'acomiadament era improcedent, de manera que condemnava l'Ajuntament a readmetre la treballadora o a abonar-li una indemnització de 24.149,48 euros.

L'inici del procés es remunta al 6 de febrer i al 4 de març del 2013, dies en què la treballadora, veïna de la Bisbal, va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra perquè, presumptament, havia robat joies a dos interns de la residència geriàtrica. Arran d'aquestes detencions, l'Ajuntament li va obrir un expedient disciplinari pels robatoris i el 28 de juny del 2013 va ser acomiadada per una "infracció molt greu": "l'apropiació il·legítima d'objectes de valor de dos residents". A més, arran de la investigació dels Mossos, es va esbrinar que la treballadora havia venut un anell i unes arracades d'or a dues botigues de compra d'or de l'Espai Gironès de Salt i de la Bisbal.

Aquests fets són considerats provats pel jutjat de primera instància, que va declarar improcedent l'acomiadament ja que no es van presentar "proves suficients per demostrar" que l'exempleada havia realitzat "una acció greu" que pogués motivar un acomiadament disciplinari procedent en virtut de l'article 54.2.d de l'Estatut dels Treballadors (la transgressió de la bona fe contractual, així com l'abús de confiança en el desenvolupament del treball). Les proves no van ser prou perquè no hi van testificar els dos afectats (ja estaven morts), ni els seus familiars, ni els propietaris dels establiments on es van vendre les joies.

No obstant això, la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya rectifica el jutjat de primera instància i considera que l'acomiadament sí que va ser procedent. La sentència de primera instància reconeix com a fet provat que que la treballadora va vendre els objectes robats a dues botigues de compra d'or. Un fet que el TSJC entén que, si bé no suposaria conseqüències penals, sí "quedaria enquadrat en la transgressió de la bona fe contractual i abús de confiança en el desenvolupament del treball", cosa que es reconeix com a acomiadament procedent d'acord amb l'article 54.2.d de l'Estatut dels Treballadors.

És a dir, l'alt tribunal català considera que amb la venda d'aquestes joies ja hi ha motius justificats per acomiadar la dona, més enllà del que pugui passar si es demostra que ella les va sustreure als propietaris.

D'aquesta manera, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya estima el recurs de súplica presentat per l'Ajuntament de la Bisbal, revoca la sentència que considerava com a improcedent l'acomiadament i desestima en la seva totalitat la demanda de l'extreballadora.