El ple de l'Ajuntament de Begur va aprovar ahir una bonificació o exempció de la taxa del subministrament d'aigua potable a persones o famílies en situació de risc o exclusió residencial del municipi. "L'objeciu no és altre que evitar que els tallin el subministrament i puguin viure en un habitatge digne", va dir l'alcalde, Joan Loureiro, que va recordar que ja fa temps que estan lluitant contra aquesta situació, com també s'està fent en el tema del subministrament elèctric. Per poder optar a la bonificació, caldrà, però, un informe favorable previ de l'àrea de Servei Socials de l'Ajuntament. La bonificació de la taxa de subministrament d'aigua potable és una de les modificacions que presenten les ordenances fiscals de l'any vinent que van aprovar-se provisionalment sense cap vot en contra (CiU, a l'oposició, es va abstenir).

Compensar la puja de l'IBI

La majoria de les ordenances fiscals -impostos, taxes i preus públics- es mantenen com fins ara. En un cas, el de l'impost de béns immobles (IBI) de naturalesa urbana, l'Ajuntament ha decidit rebaixar un 10% el tipus impositiu per evitar el seu increment després que l'Estat espanyol ha disposat actualitzar els valors cadastrals amb un nou coeficient, més alt que l'actual. "Amb la mesura municipal compensem l'increment estatal, i d'aquesta manera els begurencs pagaran exactament el mateix", va manifestar Loureiro.

Respecte a la taxa d'escombraries, s'han fet unes petites modificacions per poder cobrir el dèficit d'enguany, que rondarà els 50.000 euros. Un dèficit causat pel nou servei de recollida que es fa ara de porta a porta des de la remodelació de la plaça de Lluís Esteva i Cruañas, com deixa patent l'estudi econòmic que s'ha fet del servei que, com a taxa, no pot ser deficitari.

De 176 a 180 euros a l'any

La mesura s'ha concretat en incrementar un 10% les tarifes als establiments comercials industrials (restaurants i supermercat). D'altra banda, també s'ha incrementat un euro trimestral (4 euros a l'any) la tarifa domèstica. D'aquesta manera, el preu del servei en un habitatges passarà dels 176 euros anuals actuals als 180 per al proper any.

Paral·lelament, l'alcalde va recordar que l'Ajuntament vol mirar d'incentivar la recollida selectiva entre els begurencs. La mesura no té altre objectiu que mirar d'evitar un increment de la taxa de cares a propers exercicis, ja que segons la nova normativa europea, que serà efectiva a partir del 2016, s'aplicarà un cànon de càstig per no fer-la, comportant un increment "considerable", segons el propi alcalde, del preu de la tona d'escombraries portades a l'abocador.

A més, les ordenances del 2016 incorporen, entre d'altres, una nova taxa de 25 euros per als que es presentin a processos selectius de personal per tal de fer front a les despeses administratives; la presència de tots els espais públics del nucli urbà a la taxa d'ocupació de via pública, i la unificació dels preus públics de les places del pàrquing cobert municipal de l'avinguda Onze de Setembre.