ornar a començar. Això és el que ha suposat, per a desenes de dones de Burkina Faso, una subvenció de 5.000 euros concedida per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro a la Fundació figuerenca Sol Solidari. Segons explica el seu portaveu, Deli Saavedra, aquests diners han permès comprar el material necessari per muntar assecadors solars de fruita i llegums, una activitat empresarial amb la qual aquestes dones poden canviar i millorar la seva qualitat de vida. «Ajudem les dones que allà anomenen escombradores de carrer perquè són les que fan les feines més dures i baixes de la societat», relata Saavedra, precisant que sovint es tracta de mares solteres en una situació desesperada. «Algunes d'elles esmicolen pedres amb les mans per poder vendre la grava» afegeix el representant d'aquesta ONG.

Amb la subvenció que han rebut enguany de la localitat baix-empordanesa, Sol Solidari ha pogut proporcionar material per muntar quinze d'aquests assecadors solars i les eines necessàries per netejar i tallar els aliments, envasar-los al buit una vegada han estat assecats, i empaquetar-los. «Són molt senzills d'utilitzar, renovables i molt econòmics de fabricar», destaca Saavedra. Aquests assecadors consisteixen en un recipient a l'interior del qual es col·loca una malla. La fruita i els llegums es posen a sobre d'aquesta malla i utilitzant l'energia solar es deshidraten i s'assequen. «L'avantatge d'aquesta activitat és que elles agafen fruita de temporada a molt bon preu, l'assequen i al cap d'uns quants mesos, quan ja no es pot trobar aquella fruita, la poden vendre en mercats i botigues especialitzades dins el mateix país», subratlla el portaveu de l'ONG.

Aquestes dones treballen en cooperatives formades per 6 o 7 integrants. «El projecte el desenvolupem conjuntament amb una empresa social especialitzada de Burkina Faso, Actualité-énergie, que és qui s'encarrega de formar, assessorar, fer el seguiment i ajudar-les en tot el procés», puntualitza Saavedra.

I és que la tasca de Sol Solidari consisteix sobretot a buscar recursos econòmics per fer possible aquests projectes de cooperació destinats a facilitar oportunitats laborals a aquelles persones més vulnerables. «Els ajuda a sortir del carrer i poder iniciar una activitat empresarial amb la qual obtenir beneficis per viure i ajudar també la família», afegeix aquest membre de la fundació figuerenca.

Aquesta tasca, però, no resulta fàcil, ja que com explica Saavedra, la majoria d'Ajuntaments obren les subvencions per a projectes de cooperació a les entitats o ONG que tenen el domicili fiscal en el mateix municipi. «L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro és un dels que permet optar-hi a tothom, i gairebé sempre ens han aprovat les propostes que presentem» agraeix el portaveu de Sol Solidari qui destaca que els diners que aporten Platja d'Aro o Figueres, així com els donatius fets per privats, a ells els suposen poder canviar la vida a nombroses persones del continent africà.