Aquest 2018 es compleixen 100 anys del naixement de dos dels grans compositors d'havaneres, Ricard Viladesau i José Luís Ortega Monasterio, motiu pel qual seran recordats en la 52a Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, que se celebrarà el proper dissabte 7 de juliol. El director artístic de la Cantada, Oriol Oller, ha explicat avui al matí, a la presentació de l'esdeveniment que ha tingut lloc al CaixaForum de Girona, que els dos compositors "han dibuixat el paisatge humà de Palafrugell i de Calella" i que, si bé els anys 90 ja se'ls va fer un homenatge en vida a la Cantada, també "és important recordar el seu llegat".

A més, tots dos van tenir una estreta relació amb dos dels grups que actuaran a la Cantada, el Peix Fregit i el Port Bo, de manera que ells seran els encarregats de dur a terme l'homenatge amb la interpretació de tres peces de cadascun. El grup Peix Fregit interpretarà temes composats per Viladesau atès que tenia una gran amistat amb Josep Bastons i, com ha recordat Oller, els arranjaments del grup dels anys 80 i 90 són de Viladesau.

Quant a Ortega Monasterio -autor d'El meu avi- i els Port Bo, van coincidir a través de Carles Casanovas. Oriol Oller ha recordat un episodi en què Ortega Monasterio va demanar a Casanovas poder actuar amb ells; la resposta va ser positiva, però que primer s'havien de trobar per assajar. No obstant això, el compositor es va presentar amb el seu acordió en una actuació dels Port Bo a Llafranc i, sense cap pràctica, s'hi va unir.

Oller, que és el director artístic de la Cantada per segon any, ha explicat que ha arribat al càrrec amb la voluntat de renovar el gènere i apostar per gent que crea noves havaneres. En aquest sentit, ha exposat que "necessiten nous referents" ja que darrerament, tan compositivament com artísticament, s'ha centrat en les referències de Josep Bastons.

El director artístic ha manifestat que la Cantada ha d'estar atenta al món de l'havanera, a les apostes dels grups, per aquest motiu, en aquesta 52a edició hi haurà peces que mai s'hi han interpretat i es combinaran compositors novells amb d'altres de consolidats amb l'objectiu d'establir nous referents del gènere.

Els altres dos grups que intervindran en la Cantada també aportaran novetats: l'Empordanet introduirà el violoncel a l'esdeveniment; i Havàname serà el primer grup cubà que actuarà a Calella. D'aquest grup, l'alcalde Josep Piferrer (ERC) n'ha destacat que les tres veus són femenines, un "element important" que es recuperi. En aquest sentit, ha recordat que els primers anys de la Cantada la veu femenina era la protagonista, però hi va anar despareixent.

L'alcalde també ha agraït "els esforços" del regidor de Promoció Econòmica Albert Gómez (CiU) per aconseguir que TV3 emeti en directe la Cantada d'enguany. Gómez, que ha concretat que l'emissió per la propera edició no està garantida, ha detallat els diferents actes complementaris de la Cantada com els concerts de prop a les tavernes després de la Cantada, o la conferència "l'impacte de les havaneres a l'Europa romàntica: la sensualitat d'un ball, la modernitat d'una cançó", a càrrec d'Anna Costal, musicòloga i professora de l'Escola Superior de Música de Catalunya.

L'endemà de la Cantada, el Festival Ítaca portarà a la plaça del Port Bo de Calella el concert d'Albert Pla acompanyat d'una banda formada pels músics Pascal Comelade, Tino di Geraldo, Quimi Portet, Diego Cortés i Raül Refree.

Albert Gómez ha destacat igualment que el cartell d'enguany l'ha fet l'artista americà afincat a Calella Rodolfo Candelaria.

Logísticament, ha detallat que hi haurà un servei de bus llançadora gratuït de l'Espai Firal de Palafrugell a Calella i que hi haurà quatre pantalles gegants per seguir la retransmissió en directe de la Cantada: a les platges del Canadell i del Port Pelegrí de Calella, a la plaça Nova de Palafrugell i a la platja de Llafranc.

La presentació també ha comptat amb la presència del director de banca d'institucions de CaixaBank a Girona, Bernat Rubió, com a representat de la Fundació Bancària la Caixa, que col·labora en l'esdeveniment.