Tot i la capitalitat oficial de la Bisbal, la comarca del Baix Empordà sense un nucli principal de població que concentri la majoria de serveis com és el cas de Figueres a l’Alt Empordà o Olot a la Garrotxa, diverses localitats es reparteixen aquest honor segons les seves característiques i ofertes.

Ara fa un any Calonge va apostar per autoproclamar-se, poble de llibres, convertint-se en la primera Booktown de Catalunya.

La iniciativa pretenia revitalitzar l’activitat del centre històric potenciant el comerç i la restauració mitjançant una oferta cultural atractiva i original.

Mentre a la majoria de ciutats les llibreries tancaven, Calonge amb poc més d’11.000 habitants, buscaven set persones emprenedores per obrir set locals aleshores tancats i sense activitat.

A canvi oferien importants ajudes per rehabilitar els espais, comprar el mobiliari, contractar el personal i bonificacions en els impostos municipals.

Per donar suport als establiments es van posar en marxa per a tota mena de públic set cicles culturals adreçats a recolzar comercialment les llibreries, dues de generalistes, Libelista i Rals llibres, i cinc més especialitzades en temes concrets: La Viatgeria, Calonge Còmics, Orient (llibres de pensament i medicina oriental), Cocollona (espiritualitat) i Llibooks (infantil i juvenil).

En el transcurs dels darrers mesos aquests set cicles: Homenéts, Llibreters VIP, Llibremenuts, Essencials, Llibresons, Llibresèscenic i, lògicament, no hi podia faltar, Vi en vers, han celebrat trobades amb escriptors, presentacions de llibres, tallers, converses entre lectors, actuacions musicals i rutes VIP, la darrera, aquest mateix mes de novembre amb Jordi Basté.

Quan el passat 27 de setembre en una gala en el Teatre Kursaal de Manresa es va atorgar el Premi Poble Cultural de l’any a Calonge, el Grup Editorial Prensa Ibérica va fer esment que el jurat havia valorat els mèrits d’haver obert set llibreries com a reclam cultural i turístic.

Però aquí caldria afegir-hi, també, amb tota justícia, els anys d’activitat continuada de la Llibreria Dalmau a Sant Antoni i el dinamisme de les Biblioteques Pere Caner a Calonge i La Cooperativa a Sant Antoni. Totes dues promouen, a més dels clubs de lectura, sortides musicals, presentacions, cursos, concursos i espectacles infantils.

Prous motius per estar ben satisfets i festejar el primer aniversari de la millor manera. Tot un cap de setmana, els pròxims dies 10 i 11 de desembre, ple d’actes commemoratius amb la participació de 14 autors signant llibres, Rafel Nadal fent la ruta VIP i la projecció d’un Mapping especial entre moltes altres activitats.

Catalunya Ràdio ho explicarà en directe en una sortida especial del Suplement de Roger Escapa i, el Baix Empordà podrà celebrar tenir tan a prop Calonge, poble de llibres, capital de les llibreries. Un veritable privilegi. Per molts anys, per molts llibres.