Els Comuns denuncien manca d’habitatge residencial a Sant Feliu de Guíxols

Exposen que el 35% d’immobles són d’ús turístic i critiquen que no es promouen vivendes protegides per als habitants

Imatge d’arxiu d’un bloc de pisos en construcció a Sant Feliu de Guíxols.

Imatge d’arxiu d’un bloc de pisos en construcció a Sant Feliu de Guíxols. / JOSEP MARIA BARTOMEU

Redacció

La formació Guíxols des del Carrer–En Comú Podem alerta de la situació creada per la falta d’habitatge assequible en el municipi. En un comunicat, l’entitat assenyala que en els darrers anys s’ha reduït el nombre d’habitatges que es destinen a lloguer per a tot l’any. Un fet que consideren que evidencia que «s’ha deixat de promoure habitatge protegit»: «L’última promoció es va construir el 2012 i l’actual govern municipal fa anys que té aparaulades un seguit d’accions sense que de moment s’hagi fet res al respecte, com la construcció d’habitatge públic en el solar del xamfrà que hi ha entre els carrers Jaume Gras, Huguet i Antoni Ferrer (un anunci que es va fer el juliol de 2021) o l’encara més antic de reconvertir els vells hotels Mediterraneo i Regente en habitatge», exposen en un comunicat.

El grup polític, actualment a l’oposició, assenyala que com a contrapartida els darrers anys «ha augmentat significativament el nombre de pisos que es destinen a ús turístic»: «Aquest és un segment que el govern de l’alcalde Motas mai ha volgut limitar, al menys fins a dia d’avui, tot i que representa un obstacle molt important alhora de poder disposar de més lloguer per a tot l’any. Sant Feliu de Guíxols té més d’un miler de pisos d’ús turístic i això és una llosa enorme a l’hora de trobar un pis per llogar tot l’any».

Un 35% d’habitatges turístics

Les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de 2021 sobre Cens de Població i Habitatge, indiquen que el 65% del total del parc d’habitatges de Sant Feliu de Guíxols es destina a habitatge principal, la resta, el 35%, són segones residències o pisos per a ús turístic. Per altra banda, segons dades de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, a la ciutat hi ha 126 pisos buits que són propietat de grans tenidors. Per aquest motiu, la formació demana també que s’obri un expedient sobre aquests immobles amb la finalitat d’ampliar el parc d’habitatge públic: «S’hi podria fer una expropiació temporal i ús social, tal i com preveu la normativa vigent. Una qüestió que des del nostre grup no ens hem cansat de demanar, però que el govern de la ciutat mai ha contemplat al·legant que és una mesura que comporta una important càrrega de treball», critiquen.

Per acabar, l’escrit afegeix que «durant aquest nou mandat, que tot just ara acaba de començar, des de la nostra formació tornarem a situar la problemàtica de l’habitatge com una de les nostres prioritats». Tot plegat mentre la preocupació pels preus de l’habitatge es consolida com una de les principals problemàtiques que afronta la societat.

Subscriu-te per seguir llegint