Santa Cristina d’Aro abalisa les platges del municipi amb boies ecològiques

El canvi s’ha efectuat a Canyerets, Canyet, Cala del Senyor Ramón, Concagats i Vallpresona

Una embarcació al costat d’una boia.

Una embarcació al costat d’una boia. / HIDROSFERA SUB XXI S.L.

DdG

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro ha abalisat totes les seves platges amb boies ecològiques. Segons ha indicat l’Ajuntament en un comunicat, es tracta concretament les platges de Canyerets, Canyet, Cala del senyor Ramón, Concagats i Vallpresona, amb boies i ancoratges considerats com a fondejos ecològics o de baix impacte.

Des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament han apostat per instal·lar tres tipologies diferents de fondejos ecològics que asseguren que «no representen cap mena d’impacte ambiental cap als ecosistemes marins més propers». En primer lloc, en les zones on el fons marí està format per un gruix dens de sorra, s’hi ha col·locat el·lipses: unes barrines d’acer que es claven directament a la sorra. En segon lloc, a les zones envoltades de posidònia i roques, s’ha clavat una platina amb una argolla directament a la pedra. En tercer i darrer lloc, en els casos on no es podien instal·lar platines ni el·lipses, s’hi ha col·locat una roca natural amb la platina i l’argolla ja afegida per tal que, a curt termini, hi colonitzin les algues i la fauna associada sense danyar les praderies de posidònia.

L’abalisament de les platges, a més de protegir els i les banyistes de les interaccions amb les embarcacions, serveix per salvaguardar les zones on hi apareix la Posidònia oceànica, una planta marina de lent creixement que blinda el litoral de l’erosió, a la vegada que produeix grans quantitats d’oxigen i crea importants ecosistemes i zones de cria i refugi de moltes espècies marines, ajudant a mantenir la biodiversitat de la zona.

En particular, al litoral de Santa Cristina d’Aro, s’hi emplacen grans praderies de posidònia que cal conservar i protegir de l’efecte que produeixen els ancoratges de les embarcacions i l’acció humana. La instal·lació d’aquests ancoratges ha estat possible gràcies a la subvenció atorgada per la Diputació de Girona, pel que fa a la conservació del Patrimoni Natura, indiquen des de l’administració.

Els blocs de formigó

La gran majoria de boies grogues que trobem al litoral català estan ancorades, a través d’una robusta cadena, a grans blocs de formigó que s’ubiquen al fons marí. Aquestes peces, fins ara convencionals, destrueixen la flora i fauna marina de les costes, ja que no s’integren al medi. En casos de temporal, els blocs de formigó s’arrosseguen pel fons marí destruint al seu pas grans extensions de posidònia. D’altra banda, el material de què estan fets i la seva geometria dificulta la proliferació de les algues i, per tant, redueix la vida marina al seu voltant. Les plataformes ambientals destaquen que cal la retirada progressiva dels blocs de formigó.