Investiguen locals d'oci nocturn de Platja d'Aro per molèsties als veïns

La Fiscalia de medi ambient de Girona ha denunciat penalment quatre establiments per un delicte de contaminació acústica

S’han fet sonometries que han superat els llindars permesos de soroll

Joves a l'exterior d'un dels locals d'oci nocturn investigats a Platja d'Aro, en una imatge d'arxiu.

Joves a l'exterior d'un dels locals d'oci nocturn investigats a Platja d'Aro, en una imatge d'arxiu. / David Aparicio/Arxiu

Ariadna Sala

Ariadna Sala

El jutjat d’Instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols investiga quatre locals d’oci nocturn de Platja d’Aro davant les queixes reiterades de veïns per sorolls elevats i persistents durant la nit almenys en els últims cinc anys. Els establiments en qüestió són Assac, Charley’s, Inox i Skull, situats al carrer Pineda de Mar, un dels punts de més activitat nocturna de la localitat. 

El cas va arribar a la Fiscalia de Medi Ambient de Girona a iniciativa de diversos veïns de la zona, i després d’investigar els fets, el fiscal Enrique Barata ha presentat una denúncia penal al jutjat contra aquests establiments per esclarir si han comès un delicte de contaminació acústica. A més, la fiscalia també ha denunciat un tècnic municipal que va concedir una llicència de terrassa a un dels locals presumptament de forma fraudulenta.

Segons consta a la denúncia, a la qual ha pogut tenir accés Diari de Girona, entre el 2021 i l’abril de 2023 es van efectuar cinc sonometries a l’interior de diversos domicilis de veïns afectats. Aquestes proves, fetes en diferents domicilis i moments del dia, van determinar que s’havien superat els nivells màxims de soroll permès. En un dels casos, una prova feta entre les 11 de la nit i les 7 del matí va obtenir uns nivells de soroll de 76 decibels (dB), quan el màxim permès és de 55 dB. L’Àrea Central de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra va fer un informe que reflecteix diversos mesuraments de soroll a l’exterior dels locals entre juliol i octubre de 2022, i totes van superar els límits màxims permesos. «Se superen els valors límits màxims permesos i de forma greu/molt greu cada nit», subratlla el fiscal, emparant-se en la Llei de Protecció contra la Contaminació Acústica, i assenyala que els valors més elevats es van registrar durant l’agost de 2022. Alguns dels resultats d’aquestes proves suposen infraccions molt greus a la normativa i «integren indicis de criminalitat», exposa la denúncia, «amb risc per la salut de les persones i afectació al seu dret fonamental a la intimitat».

Entre les diligències d’investigació que ha fet la fiscalia hi ha unes inspeccions policials fetes als establiments que han determinat que cap d’ells tenia col·locat de forma correcta limitadors acústics.  

Problemes de convivència

Els problemes de convivència en aquest municipi s’han traduït des de fa anys en queixes i instàncies a l’Ajuntament per part de veïns i residents temporals per sorolls excessius. Segons la informació aportada a la fiscalia per l’Ajuntament i la Policia Local, hi ha constància de denúncies i queixes des de l’any 2017, ja que abans no hi havia registre informàtic. De fet, el consistori va implementar el 2016 la figura del mediador d’oci nocturn per prevenir o solucionar problemes durant la nit. Però això no ha apaivagat el conflicte. Un dels veïns afectats explica que va haver de marxar perquè «és impossible» dormir, i lamenta que el consistori «no ha fet res» per promoure una bona convivència.

Els establiments d’oci nocturn estan assessorats pels serveis jurídics de la FECASARM, que han declinat fer cap manifestació fins que no tinguin accés a les actuacions. 

Subscriu-te per seguir llegint