Guíxols al carrer de Sant Feliu proposa estudiar expropiar habitatge desocupat per a lloguer social

El grup presentarà unseguit de propostes al ple que inclouen controlar que es compleixi la normativa sobre el lloguer per denunciar els casos en què no és així

L'oficina de rehabilitació d'habitatge de Sant Feliu de Guíxols al carrer de la Rutlla

L'oficina de rehabilitació d'habitatge de Sant Feliu de Guíxols al carrer de la Rutlla / DdG

Redacció

Guíxols des del Carrer-En Comú Podem de Sant Feliu de Guíxols presentarà mesures al govern al proper ple municipal per reforçar les polítiques de lloguer d'habitatge.

Una de les mesures que esperen que s'accepti és controlar que es compleix la normativa i denunciar davant l'Agència de l'Habitatge de Catalunya els casos que es detectin d'incompliment de la nova regulació.

A més, per incrementar els habitatges de lloguer plantegen estudiar els habitatges desocupats i que s'estableixi els criteris per prioritzar els expedients per a les declaracions “d’immoble d’ús residencial desocupat”. A partir d’aquí, i en funció de les necessitats de mobilització i l’estat dels habitatges, estudiar possibles casos d’expropiació temporal de l’habitatge per a ús social. 

Respecte a la situació del lloguer a Sant Feliu de Guíxols, des del grup aporten diverses dades. Constaten que hi ha registrats 318 contractes de lloguer de primera residència amb un preu mitjà de 656 euros mensuals, "un preu mitjà que no inclou les fiances (sovint abusives, perquè es fa pagar per avançat fins a dues mensualitats), ni tampoc les despeses de gestió i formalització del contracte de lloguer, que gairebé sumen com una altra mensualitat". I és que, segons apunten, "malgrat que la nova Llei de l'habitatge especifica que aquestes han d’anar a càrrec de la persona propietària, encara es continuen imputant sovint a la persona llogatera". 

Pel que fa a l'habitatge social, informen que el preu de mitjana és 390 euros al mes. Però que "el problema és que només hi ha 48 habitatges a disposició i que, per ara, no es veu marge de millora".

Actualment, la demanda de persones inscrites a la Borsa municipal de lloguer (317) "multiplica gairebé per set l’oferta existent", segons les seves dades.

Recorden que el Pla territorial sectorial de l’habitatge fixa en un 10% el percentatge mínim dels habitatges principals que s’han de destinar a lloguer social. El grup constata que "aquest percentatge és d’obligat compliment per aquells municipis com Sant Feliu de Guíxols declarats “àrees tenses d’habitatge” i s’haurà d’assolir de manera progressiva al llarg dels 20 anys vinents". Actualment, a Sant Feliu de Guíxols aquest percentatge només arriba 0,8%; "això vol dir que per complir amb l’objectiu establert s’haurien d’incorporar de mitjana a la borsa de lloguer social uns 30 habitatges per any". 

Assessorament sobre la nova normativa

Per fer efectiva la nova regulació de preu dels lloguers cal que, prèviament, el govern de l’Estat aprovi, a través d’un decret i la seva publicació en el BOE, els índexs de preus en funció de les zones geogràfiques. Una publicació que, segons va avançar la consellera de Territori, es faria efectiva durant aquest mes de febrer. És per això que des dels Comuns de Sant Feliu de Guíxols plantegen que, un cop publicat en el BOE l’índex de preus de referència dels lloguers, s’obri a l’Oficina Local d’Habitatge un punt d’atenció per a l’assessorament sobre la nova normativa de preus aplicable. També que es faci un seguiment del compliment de la nova normativa i que, en cas de detectar incompliment d'aquesta, es faci l’oportuna denuncia a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. 

Altres mesures proposades per Guíxols des del carrer-ECP són estudiar possibles modificacions normatives en el planejament urbà per adaptar-ho al nou Pla territorial sectorial de l’habitatge i la redacció d’un pla d’inspecció d’habitatges desocupats que estableixi els criteris per prioritzar els expedients per a les declaracions "d’immoble d’ús residencial desocupat" per poder estudiar l'expropiació temporal.