Polèmica viral: A Madrid, un rei Baltasar blanc pintat i fingint accent estranger

Algunes famílies critiquen l'acció perquè consideren que el vídeo és racista

A Madrid, un rei Baltasar blanc pintat i fingint accent estranger

A Madrid, un rei Baltasar blanc pintat i fingint accent estranger / Twitter

Controvèrsia a Madrid per un vídeo que l'Ajuntament del districte de Chamartín ha enviat de manera personalitzada a diversos nens. En les imatges es pot veure un fals rei Baltasar amb la cara pintada de negre de manera bastant vulgar, intentant simular un accent estranger.

Els nens van rebre el vídeo per WhatsApp després de completar un formulari entre el 4 i el 5 de gener. No obstant això, alguns d'ells i els seus pares van descobrir que el suposat rei Baltasar era un actor amb maquillatge negre, evidenciant clarament que no era autèntic.

L'Ajuntament s'ha disculpat argumentant que havia contractat diversos actors per interpretar els Reis Mags, però que tots els actors de pell negra estaven afectats per la COVID-19, obligant-los a recórrer a un home de pell blanca.

Aquesta explicació, però, no ha convençut completament les famílies ni els usuaris de les xarxes socials, que han criticat àmpliament el vídeo. Algunes famílies han expressat la seva indignació considerant-lo com a racista i com a un cas de blackface, una pràctica denunciada des de fa temps pels col·lectius antiracistes. Blackface fa referència específicament a l'ús del maquillatge per part de persones blanques per caricaturitzar a aquelles de pell negra.